Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

САСТАНАК У МИНИСТАРСТВУ НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Објављено: 20.07.2022. 21:10 Аутор: УСДИ
У сриједу 20.07.2022. године в.д. директор Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима Ацц. др Шефкет Крцић И његови сарадници састали су се са министарком науке и технолошког развоја др Биљаном Шћепановић.

Крцић је представио министарки Шћепановић активности Управе, план организације манифестације „Дани дијаспоре-исељеника” која ће се ове године одржати у Рожајама, 28. и 29. јула, као и будуће планове који се односе на издаваштво ове институције, конкретно на лексикон „Стваралаштво дијаспоре” који Управа планира да креира и издаје. Овај часопис ће се бавити културом, науком и умјетношћу наше дијаспоре.
 
Такође, на састанку се говорило о значајности научног истраживања исељеништва, те је наглашена потреба формирања кадровске структуре у Управи која ће се бавити овом темом, као и важност учествовања свих институција државе Црне Горе у сарадњи са њеном дијаспором.
 
Зоран Ђукановић из сектора за електронске евиденције, информисање и истраживање Управе говорио је о значајности научне мреже дијаспоре, а министарка Шћепановић најавила је ажурирање ове, веома корисне апликације за државу матицу и њену дијаспору.
 
Током састанка говорено је и о завршној фази пројекта научног истраживања црногорског исељеништва у Јужној Америци, истраживача мр Драгане Оташевић, те о важности пружања подршке институција оваквим пројектима.
 
Такође, Крцић је најавио догађај, округли сто на тему „Дијаспора кроз призму медија” који ће се одржати 26. јула у хотелу Хилтон, а чији је циљ отварање дебате на тему присуства дијаспоре у медијима, те интересовања црногорских медија за питања дијаспоре и њену промоцију.
 
У овом продуктивном дијалогу дискутовале су се важне теме између Министарства науке и Управе за сарадњу са дијаспором-исељеницима као што су обраћање Министарству вањских послова за подршку реализације пројекта научног истраживања црногорског исељеништва у Јужној Америци, информисаност о пројекту за суфинансирање научног истраживања који нуди Министарство науке и технолошког развоја, о пројекту „Научна мрежа” за који обје стране сматрају да није довољно ажуриран у посљедње двије године, те је нагласила да Министарство планира његово ажурирање. Такође, говорили су о важности ажурирања података које чланови научне дијаспоре требају редовно ажурирати на овој апликацији.

Министарка је нагласила да ће министарство које представља подржати оснивање часописа „Стваралаштво дијаспоре”. Такође, савјетовала је да се за подршку реализације овог пројекта Управа обрати и Министарству културе и медија.
 
На крају разговора в.д. директор Управе др Шефкет Крцић позвао је министарку и представнике министарства на догађај „Дијаспора кроз призму медија” који ће бити реализован у хотелу Хилтон 26. јула, као и на Дане дијаспоре исељеника у Рожајама 28-29. јула, да узме учешће на панел дискусији и да буде један од говорника на завршној манифестацији.

USDI

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?