Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ПУНИМ СРЦЕМ СЛАВИМО ИСТОРИЈСКО И КУЛТУРНО НАСЉЕЂЕ КОЈЕ НАМ ЈЕ ЦРНА ГОРА ОСТАВИЛА

Објављено: 22.07.2022. 20:06 Аутор: УСДИ
- Црногорци у дијаспори су најбољи амбасадори и промотери своје домовине јер њима, односно нама, не треба подстрек да славимо боје црногорске заставе. Иако смо далеко, пуним срцем славимо историјско и културно насљеђе које нам је Црна Гора оставила. Ми то радимо из љубави, задовољства и части. А част нам је припала, и то не тако мала, и на томе смо захвални – поручено је на пригнодној свечаности Културно информативног центра Црне Горе у Луксембургу, којом је обиљежен Дан државности Црне Горе.

- Овај празник нас увијек подсјећа на храброст и пркос коју су носили наши предаци, одупријевши се немилосрдном окупатору и показавши свијету да мала Црна Гора може и мора, да пркоси малим капацитетима и људством, храбро и без саплитања – поручила је предсједница удружења Фетија Калач обраћајући присутнима.
 
Ипак, како је нагласила, треба гледати и ка будућности и генерацијама које стасавају у туђини.
 
- Они су наша будућност и снага, они су наше обећање и наша нада јер ће управо они продужити живот Црној Гори и вриједностима које је красе. Окрећем се омладини која је данас најбројнија и која жели да сачува свој национални идентитет, упркос преплитању култура и обичаја које намеће земља пријема - казала је Калач поручујући да ,,треба остати досљедан и достојан свог имена, презимена, поријекла и припадности".

- Европа даје могућност да се осјећате слободно, да слободно кажете одакле сте, да говорите и другим језиком, који није језик земље пријема, да уважавате обичаје земље пријема, али и своје домовине – нагласила је Калач.

Присутнима се обратио и предсједник Савјета Муслимана Црне Горе, Сабрија Вулић који је назначио значај постојања црногорске дијаспоре у Луксембургу.

- Велико ми је задовољство што сам данас у вашем друштву, у друштву наше дијаспоре која годинама својски помаже Црну Гору на њеном путу ка европским интеграцијама и напретку. У друштву вас који истински без интереса и од срца волите вашу и нашу једину матичну државу Црну Гору.

Ових дана разговарајући са представницима наше дијаспоре овдје у Луксембургу још боље сам схватио што значи уређена грађанска држава у којој живе људи различите вјерске И националне припадности, различите боје коже И како један успјешан систем гради свој напредак управо на тим постулатима различитости, вјерно користећи све посебности различитих људи и склапајући их у једну успјешну заједничку цјелину која се зове Луксембург, у лијеп живот грађана у њој - рекао је Вулић, додавши да Црна Гора има ту вјековну основу постојања различитости које на жалост у посљедње вријеме долазе до изражаја у негативном контексту.

У име Удружења „Кооперацион Луксембург - Црна Гора“ присутне је поздравио актуелни предсједник Алија Сијарић.
 
- Дијаспора Црне Горе овдје у Луксембургу у области асоцијативног рада постиже завидне резултате на плану одржавања и унапријеђења веза са својом матичном државом Црном Гором и њеним институцијама у циљу очувања језика културе и идентитета, као и на плану интеграције у луксембуршко и европско друштво.

Културно информативни центар Црне Горе у Луксембургу је удружење које је за кратак период постојања на челу са господјом Фетијом Калач, са неком свјежом енергијом и идејама, брзо препознато и вриједновано од стране шире јавности због резултате које постиже на плану сервисирања потреба грађана заједнице, те мотивисања и укључивања све већег броја младих образованих особа у пројекте које реализује – казао је Сијарић.
 
Мунир Рамдедовић се обратио у име предсједника Националног савјета за странце, а програм је водила Аниса Аџовић Аговић. У музичком дијелу програма наступили су млади успјешни музичар, члан луксембуршког војног оркестра у Луксембургу Дино Ајдерпашић, поријеклом из Црне Горе и извођач изворних пјесама Горан Вратница. Били су присутни и представници других удружења црногорске дијаспоре у Луксембургу, Алија Сијарић, предсједник удружења Коперација Луxембоург-Црна Гора и Зехра Муратовић, предсједница удружења Луксембург Босна Црна Гора, те представници локалне власти у Луксембургу, као и бројни наши исељеници.

USDI
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?