Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

ИНТЕРВЈУ за Побједа: Директор Управе прихода и царина Раде Милошевић

Објављено: 23.07.2022. 13:54 Аутор: Управа прихода и царина
Управа прихода и царина (УПЦ) и Министарство финансија анализирају законске могућности формирања пореске полиције, која би откривала и спречавала кривична дјела против платног промета и утаје пореза, казао је у интервјуу Побједи директор УПЦ Раде Милошевић.

Он је истакао да је до краја године планирана измијењена постојеће законске регулативе, како би рад пореске полиције био утемељен у закону.

- Неопходно је извршити измјене у Закону о пореској администрацији, којим су уређена права и обавезе пореског органа, као и у Законику о кривичном поступку, којим су дефинисана овлашћења полиције, што је представљало основну законску препреку због које овај сектор док је био дио систематизације Пореске управе није могао спроводити своје надлежности. Постојећи Правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у УПЦ наслијеђен је од претходне администрације и њиме није предвиђено постојање пореске полиције - навео је Милошевић.

Када буде усвојен Закон о поријеклу имовине, како је истакао, пореска полиција би се бавила и истрагама о поријеклу имовине.

- Ако постоје основи сумње да је извршено пореско кривично дјело за које се гони по службеној дужности, пореска полиција би била дужна да о томе обавијести државног тужиоца и самоиницијативно или по његовом захтјеву предузме потребне мјере у складу са законом којим се уређује кривични поступак. Идентично као и полиција, изузев ограничења прописаних Законом о унутрашњим пословима - појаснио је Милошевић.

Какви су резултати пословања УПЦ за првих шест мјесеци ове године? Колико је прихода наплаћено?

- Константно биљежимо тренд раста наплате прихода. Резултати остварени од почетка године, као и током посљедња два мјесеца од када сам изабран за директора УПЦ, свједоче о посвећености, систематском и одлучном приступу једном од примарних задатака ове Управе.

Остварена бруто наплата од 1. маја до 30. јуна је 337.676.635 еура, чиме је премашен план прихода за 23 милиона еура, док су у односу на исти период прошле године приходи виши 18 милиона. Посебно је важно да је најзначајнији раст наплате забиљежен код акцизе на дуванске производе, од које је наплаћено 14.397.332 еура што је у односу на планиран више за 4,6 милиона еура или 47 одсто, а у односу на прошлу годину седам милиона или 107 одсто.

Раст је забиљежен и по основу наплате ПДВ-а, концесионих накнада, пореза на промет непокретности, царине.

По основу акциза остварена је бруто наплата виша за девет одсто у односу на прошлу годину, односно четири одсто мање од планираног износа, као посљедица умањења акцизе на промет безоловног бензина и гасних уља.

Наплата доприноса за наведени период је мања 12 одсто од плана и 29 одсто од наплате у прошлој години, имајући у виду измјену пореских прописа који су на снази од јануара.

Када је ријеч о периоду од јануара до краја јуна, укупна бруто наплата износила је 976.619.433 еура. Тиме је премашен план за пола године за 129 милиона еура, док је 115 милиона више наплаћено у односу на исти период 2021. Доминира наплата ПДВ-а са износом од 453.239.252 еура, што је у односу на планирани износ више за 116 милиона, а у односу на прошлу годину 127 милиона.

Колико износи порески дуг? Каква је ситуација са репрограмом и колико је ненаплативог дуга?

- Процијењени порески дуг износи 607.812.343 еура. По посљедњем извјештају, са пресјеком на 10. јул, укупно је обрађено 4.170 захтјева за репрограм са укупним потраживањем од 126.587.379 еура, од чега је основни дуг 113,5 милиона, а камата 13 милиона еура. Доношењем Закона о репрограму пореског потраживања, пореским обвезницима је дата шанса за економси опоравак, како би наставили са обављањем приведних активности, а са друге стране омогућена боља наплата буџетских прихода.

Што се тиче ненаплативог пореског дуга, у овом тренутку не можемо дати прецизне податке. Након спровођења репрограма пореског потраживања радићемо на детаљној анализи стања пореског дуга. Изазов у смањењу пореског дуга представља чињеница да се за сва ненаплаћена потраживања свакодневно обрачунава камата, сходно Закону о пореској администрацији. У циљу ефикаснијег управљања пореским дугом, до краја године биће припремљен план за управљање пореским дугом којим се предвиђа постепено смањење неизмирених обавеза примјеном сета мјера.

Како сте задовољни спровођењем Закона о фискализацији и колико је предузећа фискализовано?

- УПЦ је спровела низ активности на унапређењу поштовања позитивних правних прописа из области пореског и царинског система, што укључује и надзор над примјеном Закона о фискализацији у промету производа и услуга и подзаконских аката. Као резултат тих активности, дошло је до увећања броја обвезника фискализације и то у просјеку 30 новорегистрованих на дневном нивоу. Томе је нарочито допринијело публиковање кампање "Рачун задржи, Црну Гору подржи", којом су отворени додатни канали за пријаву неправилности.

Број активних обвезника фискализације је 12. јула био 29.453, од чега 24.377 правних лица, а 5.076 предузетника и физичких лица. Број регистрованих активних пословних јединица је 38.038, док је регистровано 44.522 активних електронских наплатних уређаја. Број регистрованих активних оператера на електронским наплатним уређајима је 61.882

Предметни подаци нам пружају могућност да будемо задовљни примјеном Закона о фискализацији у промету производа и услуга у дијелу испуњавања обавеза регистрације и започињања евидентирања промета.

Порески инспектори су од 1. јануара закључно са 30. јуном извршили 1.927 дјелимичних контрола у дијелу опште пореске регистрације, евидентирања промета, фискализације, уплате пазара и пријаве радника и по основу утврђених неправилности поднијели 486 захтјева за покретање прекршајног поступка и издали 248 прекршајних налога у укупном износу од 946.270 еура. Наплата по основу новчаних казни у извјештајном периоду је износила 398.789 еура и односи се на обвезнике који су прихватили прекршајну одговорност и платили умањене казне у року од одам дана.

У складу са планираним активностима на сузбијању сиве економије, током сезоне су на цјелокупној територији Црне Горе интензивиране активности на праћењу регуларности пословања пореских обвезника који сезонски обављају дјелатност.



Како коментаришете тврдње адвоката власника цигарета које су заплијењене у Луци Бар да акције нијесу биле законите, те да ће држава морати да им надокнади штету?

-Тврдње адвоката фирми у чијем власништву су биле заплијењене цигарете потпуно су неосноване. Постоји упоредна пракса из земаља ЕУ, нпр. из сусједне Хрватске, у којој постоје процедуре сходно којима се по истом основу одузимају цигарете као што је случај са цигаретама одузетим у Црној Гори, па након тога продају.

Цигарете које је УПЦ одузела у Слободној зони Луке Бар одузете су у складу са одредбама Царинског закона - чланови 63 и 83, у којима је садржана императивна норма да у одређеним ситуацијама царински орган може одузети и продати робу. Сходно наведеном, јасно је да је поступање УПЦ у потпуности усклађено са законом, а то ће се у наредном периоду и доказати.

Покушај правдања пред јавношћу од стране фирми у чијем власништву су биле одузете цигарете није за изненађење, али прича којом то покушавају учинити је потпуно неоснована, с обзиром на чинејницу да дувански производи без акцизе спадају у забрањену робу, о чему постоји и правно мишљење Врховног суда из 2018. године.

Гдје видите простор за ширење пореског обухвата државе?

- Простор се налази у наплати пореза од продаје непокретности, као и у наплати пореског дуга имовином.

Треба им још 150 запослених

Шта сте уочили као највеће проблеме у раду једне од најгломазнијих државних управа, откад сте именовани за директора?

- УПЦ је веома комплексан систем, који обједињује надлежности од суштинског значаја за цијелу државу. Наплата буџетских прихода, борба против кријумчарења и заштита царинског подручја приоритетни су задаци. Квалитетно и ефикасно испуњавање наведених, као и других задатака из области надлежности УПЦ захтијева систематичност, одлучност, професионалан приступ, као и компетентан кадар. Када сам прије два и по мјесеца ступио на функцију директора УПЦ, као највеће проблеме у раду сам идентификовао кадровске капацитете, старосну структуру службе и техничку опремљеност. Такође, мишљења сам да је, сходно затеченом стању, неопходно извршити ротације на свим нивоима, прије свега мислим на промјене руководилаца и начелника у организационим јединицама гдје је то потребно. Један од приоритета ће нам бити и запошљавање младих људи, све у циљу постизања веће ефикасности у раду. У том правцу, сходно објективним процјенама које смо направили, закључено је да треба запослити још око 150 људи. Напомињем поново да од резултата рада УПЦ и њене ефикасности зависи комплетан државни апарат.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?