Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Четврта сједница Националне комисије за имплементацију Акционог плана за спроводјење Програма борбе против корупције и организованог криминала

Објављено: 18.02.2008. 21:23 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Четврта сједница Националне комисије за имплементацију Акционог плана за спроводјење Програма борбе против корупције и организованог криминала одржаће се у понедјељак, 18. фебруара 2008. године у Влади Црне Горе. Сједницом ће предсједавати потпредсједник Владе за европске интеграције и предсједник Националне комисије проф. др Гордана Ђуровић.

На дневном реду Четврте сједнице Националне комисије наћи ће се Предлог другог извјештаја о реализацији мјера из Акционог плана за спроводјење Програма борбе против корупције и организованог криминала, који је рађен на бази мјесечних и тромјесечних извјештаја више од 30 институција, укључених у евалуцију 280 утврђених мјера из Акционог плана. Други извјештај обухвата реализоване активности у периоду од 1.септембра 2006. до 31. децембра 2007.године.

Предлог Другог извјештаја у фокусу има сљедеће области: Политичку и међународну обавезу дјеловања; затим Опште циљеве: Ефикасно кривично гоњење за сузбијање корупције и организованог криминала, Превенцију и едукацију, Јавност, цивилно друштво (укључујући приватни сектор) и медије, и Локалну самоуправу. У трећем дијелу, Извјештај обухвата и: Специфичне мјере против корупције и организованог криминала: Ефикасно кривично гоњење и суђење (активности Тужилаштва, Полиције и Судства), Екстерну и интерну ревизија Буџета, Савјет за приватизацију, Управу за спрјечавање прања новца, Комисију за јавне набавке, Комисију за утврђивање конфликта интереса, Пореску управу, Управу царина и Управу за антикорупцијску иницијативу.

Као значајну активност Националне комисије, у циљу снажења сарадње правосудних органа и Управе полиције на предузимању активности на сузбијању корупције и организованог криминала, истичемо извјештај Трипартитне комисије, који је саставни дио Приједлога другог извјештаја, представљен у оквиру области Општи циљеви - Ефикасно кривично гоњење за сузбијање корупције и организованог криминала.

Посебна вриједност Предлога овог извјештаја је, што је он први извјештај такве врсте у Региону, који је на свеобухватан начин анализирао ефекте примјене Акционог плана за борбу против корупције и организованог криминала. Он ће свакако допринијети побољшању општег имиџа и оцјене о Црној Гори, као најмладјој евроској држави, која препознаје важност јачања својих институција и правосудног система, неопходних за суштински процес придруживања ЕУ. Такође, обиље инфорамација из овог Извјештаја, биће добар и валидан извор за бољу, тј. објективнију оцјену ових политика у Црној Гори, у слиједећем Извјештају ЕК о прогресу у процесу стабилизације и придруживања наше земље Европској унији, који се објављује почетком новембра сваке године. Након усвајања овај Извјештај ће бити достављен и представницима Директората за правду, слободу и безбједност у Европској комисији, у циљу квалитетније припреме за будуће састанке Унаприједјеног сталног дијалога ЕК - Црна Гора, на тему правде, слободе и безбједности, који се организују најмање два пута годишње.

Предлог другог извјештаја биће презентиран члановима Националне комисије ради разматрања и усвајања.

Први извјештај о реализацији мјера из Акционог плана за спровођење Програма борбе против корупције и организованог криминала, Влада РЦГ усвојила је 12. јула 2007.г, након чега је исти достављен Скупштини -


Одбору за економију, финансије и буџет, Одбору за политички систем правосудје и управу Скупштине Републике Црне Горе, као и бројним међународним партенерима.

Национална комисија основана је Одлуком Владе РЦГ са основним задатком да руководи, организује и синхроизује активности органа државне управе и осталих надлежних институција у спроводјењу Програма борбе против корупције и организованог криминала, односно његовог Акционог плана, као и да припрема и доставља Влади РЦГ извјештаје о овој области са оцјеном и предлогом мјера најмање два пута годишње.
Након сједнице Комисије, биће објављено саопштење.

Сједница Националне комисије биће одржана у 17,00 сати, у згради Владе Црне Горе, Јована Томашевића бб, И спрат, сала 167.

Почетак сједнице можете снимити.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?