Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Делегација Владе Црне Горе на В састанку Радне групе за приступање Црне Горе Свјетској трговинској организацији

Објављено: 25.02.2008. 17:30 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Делегација Владе Црне Горе, коју предводи потпредсједник Владе проф. др Гордана Ђуровић, боравиће у радној посјети Женеви од 26 29. фебруара, у оквиру које ће се одржати В састанак Радне групе за приступање Црне Горе Свјетској трговинској организацији.

Фебрурара 2005.г. отпочео је процес приступања, Меморандум о спољнотрговинском режиму предат је у јуну 2005. од када је, сукцесивно, Црна Гора достављала неопходну документацију за дискусију и усвајање. Досадашњи састанци радне групе одржани су октобра 2005, јула 2006, фебруара и јула 2007.године.

Црна Гора доставила је и значајан дио својих правних прописа, преведених на енглески језик, који су усаглашени са СТО стандардима, посебно у области царинске и спољнотрговинске политике, у области пољопривреде, техничких прописа и прописа који регулишу заштиту интелектуалне својине. Сви закони и подзаконска акта, дефинисана Акционим планом законодавства, које је било неопходно усагласити са СТО споразумима, усвојени су до фебруара 2008.године (осим Предлога закона о електронским телекомуникацијама). Сав до сада остварени прогрес дат је у Нацрту завршног извјештаја о процесу приступања, који је припремљен за дискусију на Радној групи.

Свим наведеним активностима, показан је значајан административни капацитет наших институција и пуна посвећеност и одговорност Владе и Скупштине Црне Горе за приступање овој најзначајној мултилатералној трговинској организацији.

Поред састанка Радне групе, делегација Владе Црне Горе имаће више билатералних састанака са представницима Европске уније, САД, Канаде, Кине, Норвешке, Јапана и Швајцарске, када ће се преговарати о новим, ревидираним црногорским предлозима докумената Понуда за робе и Понуда за услуге. Делегација ће посјетити и Свјетску организацију за заштиту интелектуалне својине, WИПО, гдје је успјешно окончан процес приступања конвенцијама ове организације, а затим и швајцарску развојну организацију ИДЕАС, са којом се реализује пројекат техничке подршке процесу приступања Црне Горе у WТО.

Потпредсједник Ђуровић ће током боравка имати састанак са генералним директором СТО Паскал Ламијем, амбасадором Андрејом Логаром, који води преговарачку групу за приступање Црне Горе у WТО, затим са директором директората за приступање у СТО Арифом Хусеином, као и са високим званичницима Сталне мисије Европске комисије у Женеви.

Делегацију Владе Црне Горе чине представници министарства за економски развој, министарства пољопривреде, министарства финансија, као и представници Централне банке.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?