Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Најава Министарства финансија

Објављено: 16.05.2008. 19:17 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Црногорска делегација, коју предводи министар финансија у Влади Црне Горе др Игор Лукшић, учествоваће на XВИИ Годишњем састанку Борда гувернера Европске банке за реконструкцију и развој (ЕБРД), који ће бити одржан у Кијеву 18-19. маја 2008. године.

На дводневној конференцији се очекује преко 2.500 хиљаде учесника, укључујући високе представнике влада, држава, водећих финансијских корпорација, предузетника из малих, средњих и великих предузећа из региона, као и представника цивилног друштва и новинара. Говорници на овогодишњем састанку ће између осталог бити: Yулиа Тyмосхенко, премијер Украјине, Јеан Лемиерре, предсједник ЕБРД-а, Варел Фрееман, први замјеник предсједника ЕБРД-а, Вицтор Пyнзенyк, министар финансија Украјине и др.

Неке од тема за дискусију XВИИ Годишњег састанка ће бити: одрживи развој у земљама ЕБРД-а, нови извори обновљиве енергије, високе технологије, корпоративна социјална одговорност, тржиште капитала и друге економске теме. Такође, с обзиром да је енергија од виталног значаја за будућност региона, дискусија ће се фокусирати на безбједност набавке и успјешног коришћења, као и на захтјеве околине како користити енергију у будућности. Проналажење иновативних рјешења за обнављање инфраструктуре, финансирање пољопривреде и инвестирање у нову технологију како би била конкурентна, биће друге теме за дискусију у оквиру панела.

У оквиру Годишњег састанка планирано је и одржавање 2008 Бизнис форума, чија ће тема бити Подстицање модерних економија.

Овогодишњи састанак ће, између осталог, бити прилика за гувернере земаља да критички оцијене економску, политичку и социјалну транзицију у Украјини, као и у другим земљама у којима ЕБРД спроводи активности.

Министру финансија Црне Горе др Игору Лукшићу је од стране ЕБРД-а упућен позив да, у својству Гувернера буде предсједавајући Трећег засиједања Борда гувернера. Такође, Годишњи састанак у Кијеву ће бити прилика за бројне сусрете са министрима финансија и високим представницима других земаља у региону и шире у циљу размјење мишљења, искустава, као и поспјешивања даље сарадње у релавантним областима. Састанци су уговорени са представницима Цитy групе, Европском инвестиционом банком, Развојном банком Савјета Европе, предсједником ЕБРД-а, на којима ће бити разматрана питања финансирања нових инфраструктурних пројеката у Црној Гори.

Чланови црногорске делегације су и помоћник министра финансија мр Милорад Катнић и савјетник министра финансија, Предраг Стаматовић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?