Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Црногорска љетња школа за младе дипломате Гавро Вуковић

Објављено: 02.06.2008. 23:30 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Имајући у виду улогу повезивања дипломатских служби и младих дипломата у региону међусобно и са колегама из земаља ЕУ, Министарство иностраних послова Црне Горе, уз подршку Програма за развој капацитета (ЦДП), организује Црногорску љетњу школу за младе дипломате Гавро Вуковић. Школа ће радити од 2.-6. јуна 2008. године, полазници ће бити младе дипломате из држава у региону и неколико земаља ЕУ, а предавачи истакнути домаћи и страни практичари и теоретичари међународне политике.

Прва црногорска Љетња школа за младе дипломате посвећена је изазовима дипломата држава у процесу европских и евроатланстких интеграција, и представља одличну прилику за размјену мишљења и искустава у вези са актуелним питањима и процесима у ЕУ и НАТО, али и за повезивање младих дипломата из региона и других земаља ЕУ и њихово стручно усавршавање и професионалну надградњу.

Љетњу школу за младе дипломате свечано ће отворити:
Г-дин Милан Роћен, министар иностраних послова Црне Горе
Г-дин Вука Голубовић, градоначелник Берана
Г-дин Гарет Танкосић Кели, в.д. сталног представника УНДП и в.д. координатора система УН у Црној Гори

Када: Уторак, 3. јуни 2008. год., 10:30х
Гдје: Спомен кућа војводе Гавра Вуковића, Беране


Предавачи на Љетњој школи за младе дипломате биће амбасадор Леополд Маурер, шеф Делегације Европске комисије у Црној Гори; г-дин Родерик Мур, амбасадор САД у Црној Гори; амбасадорка Славица Милачић, шефица Сталне мисије Црне Горе при Европској унији; г-ђа Карин Јани из Министарства иностраних послова Естоније; г-дин Флориан Рауниг, амбасадор Аустрије у Црној Гори; г-дин Веско Гарчевић, амбасадор Црне Горе у Аустрији; г-дин Петар Турчиновић, амбасадор Републике Хрватске у Црној Гори; др Антон Беблер, професор политичких и одбрамбених наука на Универзитету у Љубљани, Словенија; др Живко Андријашевић са Универзитета Црне Горе; мр Милица Кадић Аковић, експерткиња за односе с јавношћу и мр сци Радоје Церовић, психолог и експерт за стратешку комуникацију.

Теме предавања ће бити: Западни Балкан у уједињеној Европи: ЕУ перспективе; историја црногорске дипломатије; европска перспектива Западног Балкана политика условљавања: чланство у односу на партнерство; проширење ЕУ: перспективе за нове државе чланице; интерактивна радионица на тему техника комуникације; изазови за дипломату: изасланик или активни учесник у преговорима?; важност мреже младих дипломата за јачање стабилности Западног Балкана; трансатлантска димензија заједничке спољне и безбједносне политике ЕУ: култура сарадње и дијалога у области спољних послова; искуства и изазови дипломатија у малим земљама.

Такође, биће одржана интерактивна радионица на тему става земаља ЕУ о проширењу ЕУ и НАТО (појединачне презентације младих дипломата, представника и представница земаља ЕУ - Естоније, Италије и Словеније), као и интерактивна радионица на тему достигнућа и изазова на путу ка европским и евроатлантским интеграцијама (појединачне презентације младих дипломата, представника и представница земаља Западног Балкана: Албаније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Хрватске, Македоније и Србије).

Радне сесије биће затворене за медије. Званично затварање прве црногорске Љетње школе за младе дипломате Гавро Вуковић ће бити у петак, 6. јуна, у Вили Горица у Подгорици. Све важне детаље о том догађају благовремено ћемо пренијети медијима.

* * *

Црна Гора, на размеђи Истока и Запада, повезана са балканским и медитеранским сусједима, препозната је као фактор стабилности и, као дио европских и евроатлантских интеграција, припада тренутно једном од најдинамичнијих али и најперспективнијих региона. Црна Гора је на вријеме препознала да добросусједски односи и интеграције представљају гарант њеног успјешног развоја. У новом контексту се развија као стабилна, демократска и мултиетничка држава, и дијели заједничке вриједности са земљама из непосредног окружења, европским континентом и демократским свијетом.

Као независна држава, Црна Гора има прилику да учврсти своју позицију на међународној сцени, динамизира и даље унаприједи односе са њеним најважнијим актерима. Континуитет спољнополитичких стремљења чини основни квалитет њене међународне позиције данас. Идући у сусрет новим обавезама у складу са европским и евроатланским аспирацијама, Црна Гора ствара неопходне институционалне претпоставке за успостављање адекватне мреже дипломатско-конзуларних представништава и вођење спољне политике и међународне сарадње.

Кључни приоритети Црне Горе на спољнополитичком плану су интеграција у Европску унију и НАТО, унапређење и одржавање добросусједских односа и регионалне сарадње, као и даље развијање свестране билатералне и мултилатералне сарадње. С обзиром на то да већина држава Западног Балкана има сличне циљеве, намеће се потреба за упознавањем младих дипломата региона са основним елементима процеса евроатланских интеграција и процеса сарадње у региону Западног Балкана.

* * *

За додатне информације молимо Вас да се обратите:

Г-ђи Надици Дујовић, представници за однос с јавношћу Канцеларије УНДП у Црној Гори; Тел: ++382 20 231 251; Фаx: ++382 20 231 644; Моб.: ++382 69 319 709; Е-маил: надица.дујовиц@ундп.орг
Web: хттп://www.ундп.орг.yу/монтенегро

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?