Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Црногорска делегација на ВИ састанку радне друпе за приступање Црне Горе свјетској трговинској организацији

Објављено: 11.07.2008. 21:19 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Делегација Владе ЦГ, коју предводи потпредсједник Владе Проф. др. Гордана Дјуровић, боравиће од 16. 19. јула 2008.године у радној посјети Женеви, у оквиру које ће се одржати шести састанак Радне групе за приступање Црне Горе Свјетској трговинској организацији.

Процес притупања Црен Горе Светској трговинској организацији отпочео је Фебрура 2005.г. Меморандум о спољнотрговинском режиму предат је у јуну 2005, од када је Црна Гора, суксецивно, достављала неопходну документацију за дискусију и усвајање. Досадашњи састанци радних група одржани су октобра 2005., јула 2006., фебруара и јула 2007. и фебруара 2008. године.
Црна Гора је доставила и значајан дио својих правних прописа који су усаглашени са СТО стандардима, посебно у области царинске и спољнотрговинске политике, пољопривреде, техничких и прописа који регулишу заштиту права интелектуалне својине. Сви закони и подзаконска акта, дефинисана Акционим планом законодавства, које је било неопходно усагласити са СТО споразумима, усвојени су до маја 2008.године
У оквиру припреме за шести састанак Радне групе, који је заказан за 18. јул 2008. дистрибуирана су одговарајућа документа, која рефлектују чињенично стање у трговинском режиму и инвестиционој клими у Црној Гори, и која треба да резултирају што скоријем закључивању преговора за области приступа тржишту робама и услугама са појединим земљама. У Нацрту Завршног извјештаја о процесу приступања, који ће бити предмет разматрања на шестом састанку Радне групе, дат је преглед укупно оствареног прогреса у процесу приступања СТО.
Наведеним активностима, показан је значајан административни капацитет наших институција и пуна посвећеност и одговорност Владе и Скупштине Црне Горе за приступање овој најзначајној мултилатералној трговинској организацији.
Поред састанка Радне групе, делегација Владе ЦГ имаће више билатералних састанака са представницима САД, Канаде, Кине, Норвешке, Јапана и Швајцарске, када ће се преговарати о конкретним производима црногорске царинске тарифе, анализирати додатни захтјеви за отварање појединих сектора услуга, као и могућности у циљу закључивања листа концесија за робе и за услуге у скоријем периоду.
Потпредсједник Дјуровић ће током боравка имати састанак са Амбасадором Андрејом Логаром, који води преговарачку групу за приступање Црне Горе у WТО, са директором директората за приступање у СТО Арифом Хусеином, те са високим званичницима Сталне мисије Европске комисије у Женеви.
Делегацију Владе ЦГ чине представници министарства за економски развој, министарства пољопривреде и министарства финансија.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?