Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: ВИ сједница Националне комисије за имплементацију Акционог плана за спровођење Програма борбе против корупције и организованог криминала

Објављено: 25.07.2008. 22:08 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Шеста сједница Националне комисије за имплементацију Акционог плана за спровођење Програма борбе против корупције и организованог криминала биће оџана у понедјељак, 28. јула. Сједницом ће предсједавати потпредсједник Владе за европске интеграције и предсједник Националне комисије проф. др Гордана Ђуровић.

На дневном реду сједнице биће Предлог трећег извјештаја о реализацији мјера из Иновираног Акционог плана за спровођење Програма борбе против корупције и организованог криминала, који је рађен на бази тромјесечних, односно шестомјесечних извјештаја 54 институције, укључене у евалуцију 309 новоутврђених мјера. Трећи извјештај обухвата реализоване активности у периоду од 1. јануара до 30. јуна 2008. године.

Предлог Трећег извјештаја у фокусу има сљедеће области: Политичка и међународна обавезу дјеловања; затим Опште циљеве - Ефикасно кривично гоњење за сузбијање корупције и организованог криминала, Превенцију и едукацију, Јавност, цивилно друштво (укључујући приватни сектор) и медије и Локалну самоуправу. У трећем дијелу, Извјештај обухвата и Специфичне мјере против корупције и организованог криминала - Ефикасно кривично гоњење и суђење (активности Тужилаштва, Полиције и Судства), Екстерну и Интерну ревизија Буџета, јачање капацитета институција за спровођење антикоруптивне политике у процесу приватизације, као и активности Управе за спрјечавање прања новца и финансирање тероризма, Дирекције за јавне набавке и Комисије за контролу поступка јавних набавки, Комисије за утврђивање конфликта интереса, Пореске управе, Управе царина и Управе за антикорупцијску иницијативу.

Као значајну активност Националне комисије, у циљу снажења сарадње правосудних органа и Управе полиције унапређењу активности на сузбијању корупције и организованог криминала, посебно је важан извјештај Трипартитне комисије, представљен у оквиру области Општи циљеви - Ефикасно кривично гоњење за сузбијање корупције и организованог криминала, који обухвата период 1.01.2006. 30.06.2008.године. У извјештају је дат детаљан преглед броја пријава, подигнутих оптужница и судксих пресуда за кривична дјела са елементима корупције и кривична дјела организованог криминала.

Посебна вриједност оваквог интегралног извјештавања је то што је он први такве врсте у региону, који на континуиран и свеобухватан начин анализира ефекте примјене Акционог плана за борбу против корупције и организованог криминала у земљи. То ће свакако допринијети побољшању општег имиџа и оцјене о квалитету спровођења ових политика у Црној Гори, као земљи која препознаје важност јачања својих институција и правосудног система, неопходних за суштински процес придруживања ЕУ. Информације из овог Извјештаја биће и добар и валидан извор за објективнију оцјену ових политика у Црној Гори у слиједећем Извјештају ЕК о прогресу у процесу стабилизације и придруживања Црне Горе Европској унији, који се објављује почетком новембра сваке године.

Предлог Трећег извјештаја биће презентиран члановима Националне комисије ради разматрања и усвајања, након чега ће бити дат на разматрање Влади Црне Горе. Након његовог усвајања биће достављен Скупштини - Одбору за економију, финансије и буџет, Одбору за политички систем правосуђе и управу Скупштине Црне Горе, као и бројним међународним партнерима.

Национална комисија основана је Одлуком Владе РЦГ, фебруара 2007. године, са основним задатком да руководи, организује и синхронизује активности органа државне управе и осталих надлежних институција у спровођењу Програма борбе против корупције и организованог криминала, односно његовог Акционог плана, као и да припрема и доставља Влади извјештаје о тој области, са оцјеном и предлогом мјера најмање два пута годишње.

Шеста сједница Националне комисије за имплементацију Акционог плана за спровођење Програма борбе против корупције и организованог криминала биће оџана у згради Владе, И спрат, сала 167, а почеће у 17.00 сати.

Новинари могу снимити почетак рада Националне комисије, а након завршетка сједнице биће објављено саопштење за јавност.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?