Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Конференција о политици проширења у Барселони

Објављено: 17.09.2008. 22:53 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Потпредсједник Владе за европске интеграције Проф др. Гордана Ђуровић предводиће црногорску делегацију на међународној Конференцији "ЕВРОПСКА УНИЈА И ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА У 2008.години -ОТВОРЕНА ПИТАЊА И ИЗАЗОВИ", која ће се, у организацији еминентних међународних институција - Европске иницијативе за стабилност (ЕСИ), Фондације Фриедрицх Еберт Стифтунг (ФЕС), Института за отворено друштво (ОСИ) и Фондације ЦИДОБ - Центар за међународне односе и развојне студије, одржати у Барселони од 22 до 24. септембра 2008. године.

Конференција ће бити посвећена дебати о актуелним питањима везаним за процес придруживања земаља Региона и Турске Европској унији ( "Које земље Југоисточне Европе испуњавају услове за отварање преговора о приступању - ЕУ: Србија, Албанија, Црна Гора, Македонија?"; "Зашто је Југисточна Европа важна за ЕУ?"; "Имиџ и стварност у Југоисточној Европи?"; "Да ли је Европска Унија озбиљна са политиком визне либерализације?"; "Да ли Турска и даље испуњава Копенхашке критеријуме?"; "Да ли су безбједоносне агенције под демократском контролом - Да ли је тако у Србији и Турској?" и "Европска унија и предходна проширења у Југоисточној Европи поуке за будуће прошрење").

Потпредсједник Ђуровић ће у оквиру теме "Зашто је Југисточна Европа важна за ЕУ" говорити о спремности Црне Горе за предстојећу фазу интеграције у ЕУ, значају реформи које се у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању, спроводе у Црној Гори и Региону, те спремности ЕУ да прихвати нове чланице.

Европска иницијатива за стабилност (ЕСИ), Фондација Фриедрицх Еберт Стифтунг (ФЕС), Институт за отворено друштво (ОСИ) и Фондација ЦИДОБ - Центар за међународне односе и развојне студије током године организују самите и конференције, на којима се окупљају представници државних и владиних институција, академија и универзитета, међународних институција, цивилног друштва и медија разговарајући о актуелним фазама процеса европске интеграције.

На Самиту ће учествовати и представници земаља региона: потпредсједник Владе Србије Божидар Ђелић, министар за европске интеграције Албаније Мајлинда Брегу, министар иностраних послова Македоније Антонио Милосовски и директор Дирекората за европске интеграције БиХ Осман Топћагић. Такође, на конференцији су најављени и високи предтавници институција ЕУ, као и представници цивилног сектора и медија.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?