Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Министарство за економски развој и ГТЗ представљају заједничке пројекте у области енергетске ефикасности

Објављено: 23.09.2008. 22:01 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Министар за економски развој Бранимир Гвозденовић презентираће у сриједу 24. септембра 2008. године, заједно са шефом делегације Њемачког Савезног министарства за економску сарадњу и развој Оттмаром Греиффом и регионалним директором ГТЗ Тхомасом Wалдраффом, заједничке пројекте у области енергетске ефикасности.

Пројекат Енергетска ефикасност у Црној Гори започет је у априлу ове године, а његово трајање је планирано до краја 2010. Средства којима се финансира пројекат, обезбиједило је њемачко Савезно Министарство за економску сарадњу и развој (БМЗ), у износу од 1,5 милиона еура. Тим пројектом планирано је низ активности везаних за подршку Влади Црне Горе у реализацији пројекта Године енергетске ефикасности, којег је осмислило Министарство за економски развој. У финансирању тог Пројекта учествује и канцеларија ГТЗ- АСЕ, средствима у износу од преко 500.000 еура. Сви пројекти из области енергетске ефикасности, који су планирани Акционим Планом за Стратегију развоја енергетике од 2008 - 2012. године, укључени су у тај пројекат.

У склопу Пројекта, ускоро ће бити стављен у функцију и дат на располагање Енергy Бус, возило опремљено најсавременијим инструментима за мјерење енергетске ефикасности. Министарство за економски развој и канцеларија ГТЗ организоваће, помоћу тог уређаја, енергетске прегледе на 15 јавних зграда у различитим општинама у Црној Гори, који ће садржати и конкретне приједлоге за енергетску санацију прегледаних зграда.

Исто тако, у оквиру сарадње планирана је израда Закона о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије, чији се Нацрти очекују у октобру текуће године. Канцеларија ГТЗ-а је спремна да покрије финансијске трошкове велике регионалне конференције Енергетска сигурност и енергетска ефикасност, која би требало да буде одржана у марту 2009. године.

Представљање пројеката одржаће се у сали Министарства за економски развој (Римски трг, 46), са почетком у 09,00 сати.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?