Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Састанак поводом успјешно реализованог пројекта Одлагање опасног токсичног отпада

Објављено: 10.11.2008. 20:23 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Министар одбране Боро Вучинић, амбасадор Краљевине Холандије Роналд Ј. П. М. ван Дартел, шефица Мисије ОСЦЕ у Црној Гори амбасадорка Параскива Бадеску и стални представник УНДП и стални координатор система УН у Црној Гори Александар Аванесов састаће се у уторак, 11. новембра 2008. године поводом успјешне реализације пројекта Одлагање опасног токсичног отпада, који представља дио МОНДЕМ програма.

Састанак ће бити одржан у Мултимедијалној сали Министарства одбране, са почетком у 10.00 сати, након којег ће се ( 10,30 х), учесници обратити медијима.

Такође, биће организована и посјета касарни М. Шарановић у Даниловграду (11.45 сати), гдје ће бити представљено резање тешког наоружања. Високим званичницима ће се придружити британски амбасадор Кевин Лајн који ће том приликом предати кључеве два војна камиона које је Влада Велике Британије донирала за потребе даље реализације МОНДЕМ програма.

* * *

Пројекат Одлагање опасног токсичног отпада је компонента Програма демилитаризације Црне Горе (МОНДЕМ), заједничког пројекта Министарства одбране Црне Горе, ОСЦЕ-а и УНДП-а.

Црна Гора посједује преко 9.900 тона вишка конвенционалне муниције коју је потребно уништити или одложити. Дио тих залиха било је око 102,306 литара токсичног опасног отпада (од чега 47,226 литара течног погонског горива и 55,080 литара оксидатора за ракете), као и 25,84 тона напалма, што је представљало велику пријетњу људима и животној средини. Токсични отпад је био ускладиштен у војном магацину у Пристану, у Боки Которској. Шведска фирма САКАБ га је неутралисала и преточила, а затим бродом отпремила из луке Бар за Готенбург у Шведској, гдје ће током ове седмице бити извршено коначно уништавање.

Пројекат Одлагање опасног токсичног отпада финансирала је Влада Краљевине Холандије са 615.600 америчких долара и постигнут је његов крајњи циљ - одлагање опасног токсичног отпада на сигуран, ефикасан и дјелотворан начин, који је у сагласности са свим релевантним међународним прописима и законодавством ЕУ у вези са заштитом животне средине и безбједношћу, те тиме и са постојећим међународним најбољим праксама.

* * *

Контакт особе за медије:

Видак Латковић, портпарол Министарства одбране Црне Горе
Тел/Фаx: +382 20 241 375; Моб: +382 67 222 179; Е-маил: пр@мод.цг.yу;
Web: www.влада.цг.yу/одбрана
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?