Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Потпредсједник Владе проф. др Вујица Лазовић учествоваће на Самиту Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП)

Објављено: 03.06.2009. 22:42 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Потпредсједник Владе проф. др Вујица Лазовић учествоваће на Самиту предсједника и премијера земаља учесница Процеса сарадње у Југоисточној Европи (СЕЕЦП), који ће се одржати у Кишињеву 5. јуна 2009. године.

Учешће потпредсједника Лазовића на Самиту СЕЕЦП представљаће прилику за презентирање резултата Црне Горе на плану унутрашњих реформи и достигнућа у економији, европским и евро-атлантским интеграцијама, као и за јачање сарадње са земљама у региону.

На овогодишњем Самиту Црна Гора ће поднијети званичну кандидатуру за предсједавање СЕЕЦП-ом, након Републике Молдавије и Турске која ће преузети предсједавање од јуна 2009. године. Предсједавање траје годину дана, обично од јуна до јуна наредне године, а предсједавајући је министар иностраних послова.

Црна Гора је формално постала 11. чланица СЕЕЦП на Самиту одржаном 10. маја 2007. године у Загребу.

Пуноправно чланство у СЕЕЦП омогућава Црној Гори да, у још снажнијем капацитету, даје свој допринос унапређењу стабилности и сарадње у региону, јер ефикасна сарадња и просперитет региона представља најбољи и најбржи начин за потврду европске орјентације како Црне Горе, тако и региона у цјелини.

Чланице СЕЕЦП су поред Црне Горе још и Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Хрватска, Македонија, Молдавија, Румунија, Србија и Турска.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?