Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Научни скуп о развоју државне управе у Црној Гори на Цетињу

Објављено: 09.07.2009. 21:07 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Ове године се обиљежава 130 година државне управе у Црној Гори, као значајан догађај у државној историји Црне Горе. Тим поводом ће се, у петак 10. јула 2009. године, у Владином Дому на Цетињу, одржати научни скуп о развоју државне управе у Црној Гори. Том скупу, који ће свечано отворити Предсједник Црне Горе Филип Вујановић, присуствоваће највиши државни званичници, чланови Владе, научници, чланови дипломатског кора и други гости.

На отварању скупа говориће, поред предсједника Вујановића, градоначелник Пријестонице Цетиње др Милован Јанковић и предсједник Одбора за обиљежавање 130 година државне управе у Црној Гори министар унутрашњих послова и јавне управе Иван Брајовић.

У другом, стручном дијелу, научне реферате који третирају развој државне управе од 1879. до 2009. године, презентираће - проф. др Дјордје Борозан, проф. др Мијат Шуковић, проф. др Шербо Растодер и проф. др Гордана Ђуровић, уз учешће референтних научника и представника Владе који ће учествовати у дискусији. Скуп ће се завршити закључцима и завршним обраћањем замјеника предсједника Одбора министра правде Мираша Радовића.

Научним скупом на Цетињу, обиљежава се 130 година, од када су, осам мјесеци након признавања Црне Горе на Берлинском конгресу, покренуте реформе органа власти, коју је до тада оличавао Сенат, обједињавајући судску, управну и законодавну функцију. Укидањем Сената, 1879. године установљени су Државни савјет, Министарство спољних послова, Министарство унутрашњих послова, Министарство правде, Министарство финансија, Министарство војске и Велики суд. Ове промјене су озваничене 02. априла 1879. године, на посљедњој Скупштини народних главара.
Догађај у Владином Дому на Цетињу, који се одржава у петак 10. јула 2009. године, с почетком у 10,00 сати, отворен је за представнике медија, који се могу акредитовати на фаx бр. 020/246-779 и е-маил: муп.кабинет@цг.yу.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?