Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Црногорска делегација на билатералним састанцима са преговарачким тимом Украјине, у финалној фази приступања Црне Горе Свјетској трговинској организацији (СТО)

Објављено: 11.07.2009. 01:19 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Делегација Владе ЦГ, коју предводи Министар за европске интеграције и Шеф преговарачког тима Црне Горе Проф. др. Гордана Дјуровић, боравиће у радној посјети Кијеву од 14 - 15. јула 2009, у оквиру које ће се реализовати друга рунда билатералних преговора са представницима преговарачког тима Украјине, у финалној фази процеса приступања Црне Горе Свјетској трговинској организацији.

Преговарачки тимови Црне Горе и Украјине, на другој билатералној рунди преговора, разматраће ревидирану Понуду за робе и ревидирану Понуду за услуге, у вези са новим захтијевима Украјине, око којих треба да се постигне сагласност, у оквирима црногорског законодавства и стратешког правца приступања Црне Горе Европској унији.

У оквиру програма радне посјете Кијеву, планирани су састанци министра Ђуровић са потпредсједником за европске интеграције у Влади Украјине Григоријем Немирјом и министром економије Богданом Данилишином.

Историјат преговора са Украјином: Након успјешно закључених билатералних преговора у процесу приступања Црне Горе СТО са Европском унијом, Кином, Швајцарском, Норвешком, САД, Бразилом, Канадом и Јапаном, на Интеренет Порталу Секретаријата СТО, 12. децембра 2009. године објављена је црногорска консолидована Понуда за робе и за услуге, када је и отпочео тзв. верификациони период од 30 дана, што је требало да означи и формално закључење процеса приступања Црне Горе СТО. Током верификационог периода црногорског апликационог пакета, Украјина је упутила званичан захтјев за билатералне преговоре са Црном Гором о приступању СТО, иако измедју наше двије земље нема значајнијег обима спољнотрговинске размјене. Међутим, Црна Гора, као будући дио јединственог тржишта ЕУ, трговински је атрактивна за ту земљу. У наставку активности, Црна Гора је остварила интензивну комуникацију са Мисијом Украјине у Женеви, са Министарством економије и Министарством иностраних послова у Кијеву, са амбасадором Украјине у Црној Гори, као и са Секретаријатом СТО-а. Након читавог низа консултација и анализа украјинских захтјева за даљом либерализацијом тржишта роба и услуга, у Кијев је достављен црногорски предлог за билатерални споразум, односно одговор на украјински захтјев .

Први билатерални преговори са Украјином су одржани 3. и 4. фебруара 2009.г., након чега су представницима Украјине, достављене иновиране Понуде за робе и услуге. Од фебруара до јуна текуће године размијењено је више захтијева за додатну либерализацију црногорског тржишта и одговора Црне Горе на достављене захтијеве, чиме је остварен одређен прогрес у билатералним преговорима. То је коначно резултирало заказивањем нове друге рунде билатералних преговора између Црне Горе и Украјине, за 14. и 15. јул 2009.године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?