Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Потписивање Споразума између влада Црне Горе и Сједињених Америчких Држава о сарадњи у области спрјечавања ширења оружја за масовно уништење и унапређивања одбрамбених и војних односа

Објављено: 11.09.2009. 01:10 Аутор: НАЈАВА ДОГАЂАЈА
Министар унутрашњих послова и јавне управе Иван Брајовић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Црној Гори Родерицк W. Мооре, потписаће у петак 11. септембра 2009. године Споразум између Владе Црне Горе и Владе Сједињених Америчких Држава, о сарадњи у области спрјечавања ширења оружја за масовно уништење и унапређивања одбрамбених и војних односа.

Овај споразум, између осталог, предвиђа да Влада САД може пружати помоћ Црној Гори у сузбијању ширења оружја за масовно уништење и припадајуће технологије, који се илегално уносе у Црну Гору и износе из Црне Горе, као и спрјечавању неовлашћеног трансфера, укључујући транзит и транспорт нуклеарног, биолошког, хемијског или радиолошког оружја, те припадајућег материјала, технологије и експертизе.

Основна сврха Споразума је да иницира сарадњу Црне Горе и САД у оквиру Међународног програма борбе против ширења оружја за масовно уништење. Циљеви овог програма су: јачање способности припадника граничне полиције, царине и других служби за примјену закона у откривању, спречавању, идентификовању, истрагама и другим облицима супротстављања нелегалном промету оружја за масовно уништење и с тим повезаних материјала, помоћ сталном професионалном оспособљавању граничне полиције, царине и других агенција за примјену закона и успостављање дугорочних и узајамно корисних професионалних веза између агенција Владе САД и одговарајућих служби граничне полиције, царине и других агенција за примјену закона партнерских држава као што је Црна Гора.

Потписивање споразума ће се обавити у свечаној Сали Министарства унутрашњих послова и јавне управе, с почетком у 09,00 сати, у присуству представника медија, након чега ће Брајовић и Мооре дати изјаве за јавност о значају потписаног споразума.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?