Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана ИX сједница Управног одбора италијанско-црногорске сарадње у области заштите животне средине

Објављено: 11.02.2008. 20:30 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана ИX сједница Управног одбора италијанско-црногорске сарадње у области заштите животне средине, којом је предсједавао министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић. Билатерална сарадња Црне Горе са Италијом у тој области реализује се по основу Меморандума о разумијевању и сарадањи, који је потписан 2004. године и пратећих Анекса.

На сједници је размотрено низ питања везаних за сарадњу двије државе у области заштите животне средине и то:
* Упостављање Националног овлашћеног тијела (ДНА) и реализације ЦДМ пројеката у Црној Гори;
*Студија изводљивости за 4 ЦДМ пилот пројекта (мале хидроелектране Слано и Крупац, енергија из биомасе-Беране искоришћавање метана са градске депоније Подгорица);
*Подршка учешћу Цне Горе у МЕДПОЛ програму;
*Модел за коришћење средстава из прихода који ће се остварити увођењем еко-таксе у складу са Уредбом о измјенама и допунама Уредбе о висини накнада, начину обрачуна и плаћања накнада због загађивања животне средине, коју је недавно усвојила Влада;
*Примјена УНЕП-овог модела соларно-термалних система за добијање електричне енергије;
*Организација Регионалне конференције о климатским промјенама у другој половини 2008. године;
*Техничка подршка у мониторингу квалитета ваздуха у Црној Гори;
*Подршка развоју одрживог туризма у Општини Колашин.

Посебно је наглашена улога Националног савјета за механизме чистог развоја, преко кога се испуњавају потребни услови за ефикасну реализацију пројеката чистог развоја, уз финансијску и техничку подршку италијанске стране. До сада реализоване активности на 4 пилот студије, показале су оправданост и значај тих пројеката. С обзиром да Црна Гора свој развој темељи на принципима одрживог развоја, ти пројекти ће омогућити да Црна Гора добије статус државе, која ће бити препозната по ефикасности примјене једног од најзначајнијих механизама за импелментацију Кјото протокола. Ако се има у виду интензитет сунчевог зрачења у Црној Гори, коришћење соларно-темалних система би омогућило коришчење значајног обновљивог извора енергије и додатно допринијело редукцији емисија ЦО2. УНЕП-ов предлог ће бити достављен релевантним националним институцијама на разматрање, након чега ће бити донијета одлука о коришћењу тих система.

Организација Регионалне конференције о климатским промјенама пружиће прилику Црној Гори да као земља домаћин афирмише сопствени модел одрживог развоја и иницира партнерства која ће допринијети већој ефикасности у спровођењу уставног одређења о Црној Гори као еколошкој држави.

Техничка и експертска подршка италијанских институција за укључивање Црне Горе у МЕДПОЛ програм (Програм контроле загађења мора), омогућиће унапређење капацитета црногорских институција у спровођење свеобухватног мониторинга мора и обалног подручја Црне Горе, као кључног предуслова одрживог развоја и упспјешног спровођења интегралног упрваљања тим подручјем.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?