Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Њујорку одржана презентација Националне стратегије одрживог развоја Црне Горе

Објављено: 16.05.2008. 23:15 Аутор: Насловна страна
У Њујорку је, током трајања XВИ засједања Комисије за одрживи развој Уједињених нација, одржана презентација Националне стратегије одрживог развоја Црне Горе. Презентацију је организовало Одјељење за питања економског и друштвеног развоја УН.
Министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић навео је позитивне резултате остварене током прве године имплементације Стратегије и указао на значајне изазове који су пред Црном Гором у стварању услова за ефикасно спровођење мјера дефинисаних у приоритетним областима за дјеловање у Акционом плану стратегије.
О значају процеса израде и имплементације Националне стратегије, у контексту спровођења Медитеранске стратегије одрживог развоја и јачања регионалне сарадње у региону Југоисточне Европе, говорили су координатор УНЕП/МАП-а Паул Мифсуд и представник Министарства заштите животне средине и просторног планирања Словеније Драгица Искренович, у својству предсједавајућег ЕУ. Презентација је била прилика да се сагледају могућности изградње партнерстава на међународном нивоу.
У наставку учешћа на XВИ засједању Комисије за одрживи развој УН, које се данас завршава у Њујорку, министар Ненезић имао је сусрете од значаја за унапрјеђивање политике и институционалног оквира у области заштите животне средине и одрживог развоја. Од посебног значаја били су разговори са подсекретаром УН за питања економског и друштвеног развоја Ша Зукангом, извршним директором Програма за заштиту животне средине УН (УНЕП-а) Ацхимом Стеинером, помоћником генералног секретара и директором УНДП-а за СЕЕ и ЦИС Кори Удовички, предсједником Роцкфеллер Бротхерс Фондације Стивеном Хеинтзом, те са делагацијама Ирске, Словеније, Хрватске и Србије.

Са представницима УН агенција, међународних финансијских и других институција из области заштите животне средине и одрживог развоја, исказана је спремност да се пружи снажна подршка Црној Гори у унапрјеђивању укупног институционалног и законодавног оквира. Посебно у погледу стратешког планирања, унапрјеђења система за мониторинг и извјештавање, са освртом на синергију у дјеловању у контексту спровођења политике УН комисије за одрживи развој и имплементације мултулатералних споразума са реформама које се спроводе у оквиру процеса интеграција Црне Горе у Европску унију.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?