Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Љубљани ће 12. јуна бити потписано Писмо о намјерама између седам држава Западног Балкана и Владе Црне Горе, о успостављању Регионалне школе за државну управу (РеСПА)

Објављено: 11.06.2008. 19:13 Аутор: Насловна страна
На позив генералног директора Директората за европске послове и билатералну сарадњу МИП-а Словеније Богдана Бенка, у Љубљани ће 12. јуна 2008. године бити потписано Писмо о намјерама између седам држава Западног Балкана и Црне Горе, у вези са успостављањем Регионалне школе за државну управу. Писмо ће бити потписано у присуству замјеника директора Генералног директората за проширење Јана Трусзцзyнског.

У име Црне Горе, Писмо ће потписати директорица Управе за кадрове Светлана Вуковић, чиме се наставља процес институционализације прве међународне организације са европским предзнаком у Црној Гори.

Циљ РеСПА/е је развој регионалне сарадње на изграђивању државне управе, јачању административнх капацитета и развоју људских ресурса у складу са принципима европског административног простора, кроз професионално усавршавање државних службеника/ намјештеника региона, према захтјевима и потребама исказаним од свих седам земаља чланица.

Подсјећамо да је у јуну 2003. Савјет министара ЕУ усвојио Солунски програм за Западни Балкан у сусрет европским интеграцијама, којим је подржано стварање Регионалног механизма за обуку и едукацију државних службеника. Након тога, 2 маја 2006. године у Бриселу је, у присуству представника Европске комисије, потписан Протокол о сарадњи на стварању Регионалне школе за државну управу (РеСПА). Протокол су потписали представници Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Македоније, Црне Горе, Републике Србије и УНМИК у складу са Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН.

РеСПА се тренутно налази у фази институционализације, са сједиштем у Даниловграду. Потписивање Писма о намјерама представља неопходан корак у припреми за потписивање Међународног споразума о Регионалној школи за државну управу, након чега слиједи његова ратифиикација, како би ступио на снагу прије краја 2008. године, а школа почела са радом 01. 01. 2009. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?