Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Кијев: Министар унутрашњих послова и јавне управе Јусуф Каламперовић учествовао на Осмој Конференцији Савјета Европе за европске министре надлежне за питање миграција

Објављено: 04.09.2008. 22:25 Аутор: Насловна страна
Министар унутрашњих послова и јавне управе Јусуф Каламперовић учествовао је данас у Кијеву на Осмој Конференцији Савјета Европе за европске министре надлежне за питање миграција. Конференција је одражана у циљу свеобухватне размјене мишљења, унапређења дијалога и сарадње међу земљама чланицама Савјета Европе и успостављања интегралног приступа у рјешавању актуелних и будућих питања у области миграција.

У свом обраћању учесницима Конференције, црногорски министар је истакао да је Црна Гора за двије године, од када је постала независна држава и самостално се бави питањем миграција, у тој области урадила пуно. Посебно је нагласио значај Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом закључен у септембру 2007, те Споразума о реадмисији (враћању и прихвату) лица која без дозволе бораве на територији ЕУ и Споразума о олакшаном поступку за издавање виза. Министар Каламперовић је истакао да Црна Гора у потпуности извршава преузете мултилатералне и билатералне обавезе, дакле и оне преузете тим споразумима. У том циљу, у Министарству унутрашњих послова и јавне управе формирана је Канцеларија за миграције, а уз помоћ Медјународне организације за миграције - ИОМ, по први пут је урађен и миграциони профил, који садржи најважније информације за развој практичних и конкретних мјера за ефикаснију борбу против илегалних миграција, што је добар основ за израду будућих миграционих профила Црне Горе. Он је такође изразио увјерење да ће у сарадњи са том организацијом ускоро бити урадјена и прва Стратегија за управљање миграцијама Црне Горе.

Министар Каламперовић је такође изнио податке да у Црној Гори тренутно борави 3.845 странаца са привременим боравком и 413 странаца са сталним боравком и да су у току 2008. године надлежни органи издали 553 радне дозволе за странце, што свједочи о примјетном тренду недостатка радне снаге у Црној Гори, посебно у туризму и градјевинарству. Закључујући излагање, министар је изразио увјерење да подручје Западног Балкана ускоро неће бити само подручје емиграције у Европску унију, САД и остале развијене земље, већ и мјесто гдје ће све више људи долазити да живи и ради, што треба узети у обзир приликом израде будућих миграционих профила.

На крају Конференције усвојена је Заједничка декларација земаља Савјета Европе, као и Акциони план за развој ефикасне политике којом ће се одговорити на актуелне и будуће изазове у области миграција.

Министар Каламперовић са сарадницима данас је, такође, одржао и билатерални састанак са домаћином Конференције, министром унутрашњих послова Украјине Јуријем Луценком, на коме је истакао напор и значај који Црна Гора придаје међународној сарадњи, безбиједности и очувању политичке стабилности. Саговорници су се сложили да је питање безбједности данас недјељиво, те да је зато неопходно размјењивати информације и изградјивати медјусобно повјерење. У складу с тим, договорени су основни правци будућих односа и потписивање Меморандума о сарадњи Министартва унутрашњих послова и јавне управе Црне Горе и Министарства унутрашњих послова Украјине. Министар Каламперовић је на састанку упутио позив министру Луценку да ускоро посјети Црну Гору, који је он са задовољством прихватио.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?