Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Агенције за преструктурирање привреде и страна улагања

Објављено: 10.09.2008. 22:45 Аутор: Насловна страна
Тужбени захтјев који је већински власник Комбината алуминијума АД Подгорица и Рудника боксита АД Никшић компанија ЦЕАЦ Холдингс Лимитед у арбитражном поступку пред арбитражним судом у Франкфурту поднио против државе Црне Горе, Владе Црне Горе и продаваца акција - Фонда за развој, Фонда ПИО и Завода за запошљавање, је НЕОСНОВАН. Поред тога, апсурдан је и сам износ тужбеног захтјева који прелази 300 милиона еура ако се има у виду да је Купац за акције КАП-а платио 48,5 милиона еура и акције Рудника боксита 6 милиона еура а уговором је дефинисано да евентуални захтјев за накнаду штете не може прећи износ од 100% купопродајне цијене.

Тужбени захтјев заснован је на оптужбама да, приликом приватизације, Купцу није приказано реално стање и вриједност имовине КАП-а, његових прерађивачких фабрика и Рудника боксита, те да је доведен у заблуду, јер је држава приликом приватизације ових компанија намјерно прикрила чињенично стање обје компаније. Оспорава се процјена КАП-а коју је 2003 године (прије приватизације), у складу са стандардима у рачуноводственој политици који су били на снази у том периоду, обавио Институт рачуновођа и ревизора Црне Горе. Потом, оспоравају се и ревизорски извјештаји за 2004 годину за КАП и РБ коју је урадио њихов тадашњи званични ревизор КМПГ, такође у складу са рачуноводственим стандардима. Оспорава се начин и методологија књижења радног капитала, залиха итд.

Имајући у виду да је рачуноводствена политика компаније вођена у складу са законским прописима И стандардима, који су у том периоду били на снази у Црној Гори, сматрамо да неће бити тешко исто доказати у арбитражном поступку.
Даље, неприхватљив је дио потраживања, који се односи на штету коју је КАП претрпио због непоштовања прописа из области екологије у периоду прије прватизације, јер КАП након приватизације,по том основу није имао никакву штету.

Подсјећамо јавност да је процес приватизације КАП-а и Рудника боксита обављен на јаван и транспарентан начин, у складу са свим међународним стандардима и уз учешће реномираних међународних институција као што је ЕБРД уз чију кредитну подршку и правила је изабран савјетник за приватизацију, конзорцијум БНП Парибас у чијем саставу су биле компаније ЦРУ, Лондон -за инвестиције, УРС,Лондон - за заштиту животне средине,БЦ Еxцел, Београд за рачуноводство и ревизију и ИКРП Рокас & Партнерс, Атина за правна питања. Савјетник је обавио правну,финансијску, комерцијалну дуе дилигенце и дуе дилигенце анализу која се односи на стање животне средине, припремио тендерску документацију И спровео тендерску процедуру.

Припрема тендера, која је претходила објави јавног позива за продају акција, подразумијевала је израду стратегије приватизације која је била неколико недјеља предмет јавне расправе и која је обухватила кључна питања приватизације КАП-а, наше циљеве кроз приватизацију и предочила проблеме и слабости у пословању КАП-а: потребу за инвестицијама, пократењем производње у прерађивачким капацитетима, износе дугова, социјална питања, дугове према главним кредиторима, рјешавање питања екологије итд..као и крајњи циљ државе да кроз приватизацију обезбиједи партнера који ће осигурати опстанак КАП-а и уз инвестициона улагања његово даље функционисање.

Такође, тендерска процедура подразумијевала је формирање собе са подацима која је садржала сва документа везано за пословање КАП-а: финансијске,правне,комерцијалне и друге извјештаје који су рађени у периоду прије приватизације, ревизорске извјештаје, комерцијалну, правну и осталу документацију.Соба са подацима је свим учесницима на тендеру (не само Купцу) послужила за детаљну анализу и увид у цјелокупно пословање компаније, укључујући и њене обавезе.

Током трајања тендерског процеса (септембар 2004 године-јануар 2005 као и у периоду између потписивања уговора (јул 2005 године) до закључења трансакције -30.новембар 2005 године) за КАП И период јануар 2005 -30.новембар 2005 за РБ. предстваници Купца тј.њихови експерти су боравили у КАП-у и РБ и анализирали стање ових компанија. Чак им је у периоду између потписивања уговора и закључења трансакције (5 мјесеци) била дата могућност да поново изврше комплетну анализу компаније и уколико пронађу стање другачије у односу на оно које им је приказано током трајања тендера да одустану од закључења трансакције без икаквих последица. Наведено указује да је Купац био упознат са правим стањем у компанији и да су накнадна потраживања неоснована.

Имајући у виду да су КАП и Рудник боксита значајне црногорске компаније и у периоду након приватизације, са новим власницима, настављена је сарадња у вези текућих питања из пословања и праћења реализације обавеза из купопродајних уговора. Држава је испунила своје обавезе по купопродајним уговорима, осим обавезу која се односи на отклањање опасног отпада са депоније отпада у КАП-у зато што још није усвојен ДУП индустријске зоне КАП-а (поступак је у току) и увијек гдје је била у могућности, Влада је излазила у сусрет новим власницима у циљу успјешнијег пословања компанија.Око свих питања постигнут је договор сем око питања цијене и начина испоруке електричне енергије гдје није било могућности за било какво мијењање купопродајног уговора што би подразумијевало и измјену комерцијалног уговора са ЕПЦГ.

Уговор КАП-а са ЕПЦГ, који важи до 2010. године, предвиђа да прве три године фабрика добија двије трећине, а посљедње двије године половину потребне електричне енергије по субвенционираним цијенама. Цијена струје коју КАП плаћа ЕПЦГ је значајно већа него што је била прије приватизације и дијелом зависи од цијена на свјетским берзама.

Имајући у виду да се нови власник неколико пута обраћао са захтјевом за преговоре о овом питању,сматрамо да тужбени захтјев представља својеврстан притисак на Владу како би постигао повољнији договор око испоруке и цијене електричне енергије .

Иако сматрамо да тужбени захтјев није основан, што ћемо доказати у одговору на тужбу у арбитражној процедури и у роковима које је одредило арбитражно вијеће у Франкфурту, према истом смо се одговорно понијели и ангажовали правне експерте из Њемачке и Атине који ће нам уз наше стручњаке (представници: Владе,Министарства за економски развој, Министарства финансија,Министарства туризма и заштите животне средине,државних фондова) и експерте из области рачуноводства,ревизије и заштите животне средине помоћи да документујемо и докажемо да тужбени захтјев нема основа.


Агенција за преструктурирање привреде и страна улагања
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?