Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: XВИИ година од декларисања Црне Горе као еколошке државе

Објављено: 20.09.2008. 00:31 Аутор: Насловна страна
Географски положај, карактеристике и природни ресурси, по много чему чине Црну Гору изузетном европском државом. На нешто мање од 14.000 квадратних километара, смјештене су изузетне природне вриједности, као што су Бококоторски залив и пјешчане плаже јужног дијела јадранске обале, као и највеће језеро на Балкану - Скадарско језеро, канјон ријеке Таре и бројне планине сјеверног региона са нетакнутом природом, бројним ледничким језерима и врховима до 2.500 метара надморске висине. Значај неких од тих простора, било као природних резервата, или културно - историјских споменика, препознале су и међународне организације које са баве очувањем природног и културног наслијеђа. Тако су Которско-рисански залив и канјон ријеке Таре (као дио Националног парка Дурмитор) уврштени у УНЕСЦО-ове програме заштите свјетске културне и природне баштине, а Скадарско језеро на Рамсар листу као мочварно подручје од међународног значаја. Посебан природни ресурс је 200 километара дуга обала, уски обални појас и морски акваторијум, који је специфичан еко-систем и уједно доминантни сегмент туристичке привреде.
Природни потенцијали и свијест о обавези њиховог очувања управо су били извори и покретачи доношења Декларације о Црној Гори као еколошкој држави. Скупштина је том Декларацијом из 1991. године дефинисала стратешко опредјељење, да се даљи развој Црне Горе одвија у складу са принципима и захтјевима одрживости.
Период од усвајања Декларације, међутим, није донио задовољавајући напредак у операционализацији и имплементацији принципа еколошке државе. Ипак, упркос израженим проблемима, Црна Гора остаје привржена идеји, прокламованој том Декларацијом. Наш циљ и данас јесте одрживи развој, односно очување и унапређење ресурса и природних вриједности, уз побољшање економских и социјалних услова. Тај циљ је постављен и у новим стратешким документима које је Влада Црне Горе усвојила, прије свега у Стратегији одрживог развоја - кровног документа који треба да обезбиједи неопходан баланс у планирању и реализацији активности економског развоја и очувања животне средине.
У протеклих годину дана направљен је значајан помак у хармонизацији националног законодавства са законодавством ЕУ. Ове године усвојен је Закон о животној средини и Закон о заштити природе, као и низ подзаконских аката. Почела је примјена Закона о процјени утицаја на животну средину, те Закона о стратешкој процјени утицаја на животну средину и интегрисаном спрјечавању и контроли загађења, који омогућавају квалитетнију оцјену утицаја појединих пројеката/планова на животну средину уз учешће јавности. Нациналном политиком заштите животне средине, чија је припрема у току, створиће се услови за квалитетнију припрему националног акционог плана за животну средину.
Бројни су и сложени проблеми са којима се Црна Гора суочава у настојању да у друштвене и економске реформе угради критеријуме одрживости и направи значајне кораке у реализацији идеје о еколошкој држави. Иако се Црна Гора не може окарактерисати као држава са интензивном индустријом, притисци на животну средину од стране неколико крупних индустријских постројења, ипак су значајни. Застарјеле и високо загађујуће технологије и нерационално трошење ресурса какви су вода и енергија, представљају наслијеђе којег се морамо ослободити.
Водоснабдијевање, третман отпадних вода, прикупљање и одлагање отпада су области у којима су неопходна значајна побољшања, за чије су остваривање уједно потребна и велика инвестициона улагања. Пројекти који су већ реализовани, као и они чија је припрема у току, значајно ће допринијети јачању националног капацитета за споровођење политике одрживог развоја и испуњавању међународних обавеза на једној, односно спровођењу конкретних мјера за побољшање стања у тој области, на другој страни.
Наша одговорност и обавезе према сљедећој генерацији, према остатку глобалног еко-система чији смо мали али вриједни дио и према љепоти и богатству природе у којој живимо, услови су за реализацију идеје о еколошкој држави и за даљи развој Црне Горе на принципима одрживости. Ма колико мали и безначајни изгледали појединачни напори, ако постану саставни дио свакодневног понашања већине, омогућиће резултате које желимо. Црна Гора је наш дом, наш дио Планете и зато морамо да чувамо природу и простор, јер је то наше највеће богатсво и услов опстанка.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?