Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Брисел: Одржан први састанак Привременог пододбора за економска и финансијска питања и статистику

Објављено: 24.10.2008. 23:42 Аутор: Насловна страна
Данас је у Бриселу одржан први састанак Привременог пододбора за економска и финансијска питања и статистику, као заједничког тијела Владе Црне Горе и Европске Комисије, и четврти састанак Унапријеђеног сталног дијалога у тој области. Састанак су у име Европске комисије отворили директор Генералног директората за економска и финансијска питања и копредсједавајући Одбором Антонио Де Лецеа, и шеф одјељења за Црну Гору из Директората за проширење Тереза Собјески, а у име Црне Горе помоћник министра финансија и руководилац Групе за европске интеграције за економска и финансијска питања и статистику и копредсједавајући Одбором Милорад Катнић и секретар Секретаријата за европске интеграције Ана Вукадиновић.

Поред разматрања напретка који је Црна Гора остварила током претходне године, састанак је био прилика, како је истакао господин Де Лецеа, да се размијене и мишљења о актуелној финансијској ситуацији у ЕУ и у Црној Гори.

Помоћник министра Милорад Катнић је нагласио да је финансијска ситуација у Црној Гори стабилна и да Влада, у комуникацији са Централном банком и другим субјектима на финансијском тржишту, редовно и пажљиво прати збивања у вези са глобалном финансијском кризом и предузима мјере које ће превентивно утицати на обезбјеђење високог нивоа стабилности и сигурности на финансијском тржишту Црне Горе.

Поред Закона о мјерама за заштиту банкарског система, који прати најефикаснију регулативу коју су усвојиле земље чланице ЕУ, на састанку су разматране и информације о сету других мјера, првенствено фискалних, који ће обезбиједити наставак интезивног економског раста Црне Горе и дугорочну стабилност и конкурентност њене економије. Он је, такође, истакао да ће се и даље пажљиво пратити и анализирати ситуација на глобалном финансијском тржишту, како би, ако буде потребно, Влада Црне Горе на вријеме реаговала да предуприједи негативне ефекте по привреду и грађане.

На данашњем састанку Пододбора закључено је да је Црна Гора постигла значајан напредак на пољу јавних финансија, финансијског тржишта, макроекономске стабилности и њених потенцијалних ризика, јавне унутрашње финансијске контроле, кретања капитала, сарадње са међународним финансијским институцијама и статистике.

Излагачи на данашњем састанку су били представници Министарства финансија, Централне банке Црне Горе, МОНСТАТ-а, Државне ревизорске институције, Агенције за преструктурирање привреде и страна улагања, Агенције за надзор осигурања, Комисије за хартије од вриједности и Секретаријата за европске интеграције, док су испред Европске комисије учествовали представници надлежних генералних директората за проширење, за економска и финансијска питања, за буџет, за тржиште и за статистику.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?