Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Лондон: Пет финалиста на такмичењу за најбоље планско рјешење: Велика Плажа, одрживи туристички комплекс на приморју, представили жирију своја рјешења за тај пројекат

Објављено: 11.11.2008. 00:09 Аутор: Насловна страна
Пет финалиста на такмичењу за најбоље планско рјешење: Велика Плажа, одрживи туристички комплекс на приморју, представили су данас жирију своја рјешења за тај пројекат, у оквиру Wорлд Травел Маркет-а који се одржава од 10-13. новембра у Лондону. Компаније које су презентирале рјешења су: Ван Ден Оевер Зааијер &Партнерс Холандија; Цраwфорд Арцхитецтс САД; ПРП Арцхитецтс УК; Арцхипелагос/Аедас Теам САД и СССЦЦМ+ПМ Италија.

Жири у саставу: министар за економски развој Бранимир Гвозденовић; министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић; градоначелник Општине Улцињ Гзим Хајдинага; потпредсједник за развој и менаџмент пројекта Марриотт Вацатион Цлуб (МВЦ) Мигуел Руано; предсједник Урбан Ланд Института Билл Кистлер, архитекта партнер у Арцхитецтуре & Урбан Сyстемс Јосеп Ацебилло који је радио на припреми Барселоне за Олимпијске игре и предсједник компаније Смарт Футурес из Велике Британије специјализоване за за област одрживог развоја, економског развоја и инвестиционе стратегије у државном и у приватном сектору Цхарлие Хугхес, констатовао је да пет изабраних планских рјешења за Велику Плажу задовољавају високо постављене стандарде жирија у области планирања и архитектуре.

Рјешења су бирана тако да се у највећој могућој мјери поклапају са визијом Владе Црне Горе, која укључује иновације у области грађевинарства, туризма и енергетске ефикасности, а све са предзнаком заштите животне средине и одрживог развоја. Велика плажа ће бити узор туристичког центра и насеља на приморју високе категорије са низом разноврсних намјена и заједничких објеката. Имајући у виду величину, предвиђено је постојање неколико цјелина, од којих ће свака бити на посебан начин специфична и привлачна, али све ће бити повезане заједничким планом и пројектантским оквиром. Кроз све аспекте изградње и уређења, од фазе израде планова до стварног коришћења и дугорочног управљања, провијаваће концепт еколошке, економске и друштвено-културне одрживости. У складу с тим, понуде су морале обухватити барем једну крупну зону изградње средње до високе густине туристичког смјештаја, којим ће се јасно илустровати основни концепт одрживости - рекао је министар Гвозденовић .

Побједник конкурса ће бити проглашен на прес конференцији која ће се одржати у уторак, 11. новембра на WТМ-у.

Од пет пројектантских компанија, двије ће бити одабране за специјалну похвалу, двије ће заузети друго и треће мјесто, а једна ће бити именована за побједника. Побједнику ће припасти 50.000 еура, друго и трећепласираним по 20.000 еура, а добитници специјалних похвала ће добити по 10.000 еура. Поред наведеног, пет финалиста ће добити могућност да излаже у Кану од 2 - 4 децембра на МИПИМ хоризонс, једном од највећих сајмова некретнина на свијету на коме ће, као један од излагача, учествовати и Министарство за економски развој Црне Горе.
Министарство за еконономски развој, у јуну ове године, расписало је конкурс за најбоље планско рјешење Велике плаже, потенцијално највеће греен фиелд инвестиције у Црној Гори. Након претквалификација тј. селекције десет компанија (од преко двадесет пријављених) које су испуниле критеријуме за пролазак у даљу фазу такмичења, изабрани су добили прилику да посјете 13км дугу Велику плажу и у разговору са представницима Министарства добију базне информације о визији Владе Црне Горе у односу на тај пројекат, јединствен у Европи. Они су своје понуде доставили закључно са 15. октобром, након чега је 27. октобра међународни жири састављен од експерата и познавалаца те области одлучио којих ће пет компанија наставити такмичење и представити се и на WТМ-у.

WТМ се организује сваке године и представља јединствену прилику у глобалној туристичкој и путној индустрији за сусрете, нетwоркинг и преговарање, на којој ће ове године присуствовати рекордних 48 хиљада професионалаца из области туризма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?