Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Изабран побједник на конкурсу за најбоље планско рјешење - Велика Плажа, одрживи туристички комплекс на приморју

Објављено: 12.11.2008. 01:47 Аутор: Насловна страна
На конкурсу за најбоље планско рјешење Велика Плажа, одрживи туристички комплекс на приморју, побиједио пројекат Ван Ден Оевер Зааијер & Партнерс из Холандије, објављено је данас на прес конференцији која је одржана у оквиру Wорлд Травел Маркет, у Лондону. Друго мјесто освојила је компанија ПРП Арцхитецтс из Велике Британије, а треће је додијељено Цраwфорд Арцхитецтс из САД-а, док су специјалне похвале додијељене Арцхипелагос/Аедас Теам из САД-а и СССЦЦМ+ПМ из Италије.

Веома нам је драго што смо побиједили на конкурсу. То је био велики изазов за нас не само због изузетности простора, већ и због тога што су критеријуми одрживости били веома високо постављени, а истовремено нијесмо жељели да се изгуби аутентичност Улциња и Велике плаже. Били смо тамо и открили дијамант који смо ми покушали да обликујемо кроз наше планско рјешење. Ово је велики пројекат и захтјева пуно времена за разраду и јако смо радосни могућом сарадњом са црногорским архитектама, рекао је Крис Звиерс из компаније Ван Ден Оевер Зааијер &Партнерс, која је освојила прво мјесто.

Предсједник жирија Чарли Хјуз је нагласио да је је побједнички пројекат велики и атрактиван и да привлачи пажњу истакнутих планера и архитеката из региона и Европе. Резултат конкурса су 5 висококвалитетних понуда, које су биле веома различите и које ће свакако користити не само за пројекат Велике плаже, већ и за друге крупне пројекте који ће се реализовати у Црној Гори у наредних 5 до 10 година. Пројекат Велике плаже прави је доказ да црногорска Влада не само да прича о одрживом развоју, већ жели да Црна Гора постане препознаљива и потпуно другачиија од осталих земаља, казао је Хјуз.

Побједнику конкурса за најбоље планско рјешење припашће 50.000 еура, друго и трећепласираним по 20.000 еура, а добитници специјалних похвала ће добити по 10.000 еура.
Жири је радио у саставу: министар за економски развој Бранимир Гвозденовић; министар туризма и заштите животне средине Предраг Ненезић; градоначелник Општине Улцињ Гзим Хајдинага; потпредсједник за развој и менаџмент пројеката Марриотт Вацатион Цлуб (МВЦ) Мигуел Руано; предсједник Урбан Ланд Института Билл Кистлер; архитекта партнер у Арцхитецтуре & Урбан Сyстемс Јосеп Ацебилло, који је радио на припреми Барселоне за Олимпијске игре и Чарли Хјуз, предсједник компаније Смарт Футурес из Велике Британије, специјализоване за област одрживог развоја, економског развоја и инвестиционе стратегије како у државном, тако и у приватном сектору.

Поред награда, свих пет финалиста ће добити могућност да излажу од 2 - 4. децембра у Кану на МИПИМ хоризонс, једном од највећих сајмова некретнина на свијету на коме ће, као један од излагача, учествовати и Министарство за економски развој Црне Горе.

Министарство за еконономски развој је, у јуну ове године, расписало конкурс за најбоље планско рјешење Велике плаже, потенцијално највеће греен фиелд инвестиције у Црној Гори. Након претквалификација тј. селекције десет компанија (од преко двадесет пријављених) које су испуниле критеријуме за пролазак у даљу фазу такмичења, изабрани су добили прилику да

посјете 13км дугу Велику плажу и у разговору са представницима Министарства добију базне информације о визији Владе Црне Горе у односу на тај пројекат, јединствен у Европи. Они су своје понуде доставили закључно са 15. октобром, након чега је 27. октобра међународни жири састављен од експерата и познавалаца ове области одлучио којих ће пет компанија наставити такмичење и предтавити се и на WТМ-у.

WТМ се организује сваке године и представља јединствену прилику у глобалној туристичкој и путној индустрији за сусрете, нетwоркинг и преговарање, на којој ће ове године присуствовати рекордних 48 хиљада професионалаца из области туризма.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?