Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан семинар за новинаре и предузетнике под називом Правила и процедуре државне помоћи

Објављено: 20.11.2008. 22:51 Аутор: Насловна страна
Данас је одржан семинар за новинаре и предузетнике под називом Правила и процедуре државне помоћи, који су организовали ТРИМ МНЕ (пројекат Европске уније којим управља Делегација Европске комисије у Црној Гори, а имплементира ГТЗ) и Министарство финансија Црне Горе, у сарадњи са Привредном комором Црне Горе.

Руководилац компоненте Конкуренција и државна помоћ на ТРИМ МНЕ пројекту Ханс Петер Веннеманн, говорио је о историјском развоју правила за државну помоћ, наглашавајући значај државне помоћи уопште. Он се у свом излагању осврнуо на чланове Споразума о стабиллизацији и придруживању, који се директно односе на конкуренцију и државну помоћ.

ТРИМ МНЕ европски експерт са практичним искуством у имплементацији европских директива из области државне помоћи Леа Лекочевић, говорила је о концептима државне помоћи и обавезама усаглашености, уз осврт на дефиницију државне помоћи и услове који морају бити испуњени, да би се помоћ сматрала државном. Она је представнике медија и предузетнике упознала са потенцијалним корисницима државне помоћи и њеном утицају на тржишну конкуренцију, појашњавајући шта је шема државне помоћи, а шта индивидуална помоћ. Госпођа Лекочевић је, такође, говорила о начинима контроле државне помоћи, упоређујући контролу у земљама Европске уније и у Црној Гори.

На семинару је било ријечи и о инструментима државне помоћи, хоризонталним, секторским и регионалним циљевима, пријави-нотификацији државне помоћи, као и о незаконитој државној помоћи и процедурама које у том случају покреће Европска Комисија.
На семинару је констатовано да постоји сва неопходна регулатива за спровођење поступка државне помоћи у Црној Гори Споразум о стабилизацији и придруживању члан. 73 (иии) И Протокол 5, Закон о контроли државне подршке и помоћи и друга регулативе, која се односи на критеријуме додјеле помоћи, поступку подношења и садржају потребне документације и др.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?