Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор директора Управе полиције Веселина Вељовића на свечаном отварању Форензичког центра Управе полиције у Даниловграду

Објављено: 16.12.2008. 18:09 Аутор: Насловна страна
Г О В О Р
директора Управе полиције поводом свечаног отварања Форензичког центра 16.12.2008.године у Даниловграду


Господине предсједниче,
Ваше екселенције,
Поштоване даме и господо,
Уважени гости,

Посебно ми је задовољство и част да Вас поздравим у тренутку када напори Управе полиције, уз подршку релевантних домаћих и медјународних субјеката, дају конкретне резултате на побољшању услова рада и јачању капацитета црногорске полиције.

Отварање Форензичког центра без сумње представља историјски тренутак за полицију Црне Горе у њеним реформским настојањима, освајању и примјени савремених оперативно техничких, истражних метода и стандарда у процесу безбједносних интеграција.

Влада Црне Горе и Управа полиције су кроз визију развоја препознали потребу и значај Форензичког центра у циљу јачања стабилног безбједносног амбијента, владавине права, прихватања и развијања вриједности демократског друштва.

Почетну идеју и професионални изазов, одговорно смо реализовали и у сегменту форензике достигли стандарде савремених полицијских организација.

Пројекат изградње и опремања Форензичког центра започет је у периоду заједничке државе, а окончан у независној и сувереној Црној Гори, за њен просперитет, свијетлу будућност и вјечно трајање.

Објекат, укупне површине око 3.500 м2, пројектован је у складу са позитивним европским стандардима.

За изградњу, опремање и едукацију службеника, утрошено је око 6,5 милиона еура, а Влада Црне Горе је обезбиједила око четири милиона еура укупне инвестиције.

Влада Сједињених америчких држава је донирала око 540,000 долара, Влада Краљевине Норвешке око 480,000 еура, док је Влада Краљевине Шведске сносила трошкове реализације пројекта, кроз његову израду, набавку опреме и ангажовање експерата.

Градјевинске радове је извела реномирана фирма Алпина из Аустрије, која је тај посао добила на медјународном тендеру, расписаном преко Европске агенције за реконструкцију.

Значајна материјална средства у износу од око 1.270,000,00 еура, за трошкове изградње, обезбиједила је Европска агенција за реконструкцију.

Упоредо са тим активностима, уз подршку Шведског полицијског борда, реализован је и Пројекат унапредјења капацитета локалних јединица за обраду лица мјеста, чији су трошкови реализације износили око 1.300,000,00 еура.

Одговоран однос, професионално ангажовање и разумијевање за изградњу и опремање Форензичког центра, несумњиво представља примјер квалитетне сарадње Владе Црне Горе, Европске агенције за реконструкцију, ОСЦЕ-а, ИЦИТАП-а, експертских тимова, држава донатора и изводјача радова.

Изражавам захвалност за разумијевање, неопходну помоћ и подршку у свим фазама реализације пројекта, изградње и опремања Форензичког центра.

Користим прилику да се захвалим и министарствима унутрашњих послова Републике Србије, Републике Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Словеније, Савезне Републике Њемачке и безбједносним службама Сједињених америчких држава, који су до сада реализовали ове послове за наше потребе.

Форензички центар је једина установа овог типа у Црној Гори.

Идеја нам је да, обзиром на расположиву опрему, средства и кадровски потенцијал, Форензички центар постане регионални центар за обављање ових послова.

Кадровски и технички је оспособљен да обавља послове из области балистичког, дактилоскопског, графолошког, механоскопског, хемијског и физико - хемијског истраживања и вјештачења.

Поред тога, у Центру за форензику ће се радити анализе узорака код пожара, експлозија и хаварија и аудио видео и фотодигиталне обраде, а организоване су и специјализоване екипе за вршење увидјаја код најтежих кривичних дјела.

По први пут у Црној Гори су уведена:

- биолошка испитивања, односно ДНК анализе, као једно од најсавременијих доказних средстава у раду форензичке полиције.

- организовани су и послови форензичке аналитике и обезбједјења доказног материјала, са којом се анализирају резултати вјештачења и на утврдјен начин обавља дистрибуција доказног материјала.

ДНК лабораторија је урадјена по медјународним стандардима и уз консултантске услуге стручњака Европске мреже форензичких научних института.

Следећи корак у овој области је пуноправно чланство у овој организацији, као и интензивирање професионалне сарадње са форензичким полицијама других држава на унапредјењу метода рада и размјени ДНК база података.

Јасно је да је отварањем Форензичког центра и медјународном сарадњом у овој области, поред квалитетног и савременог дјеловања на истраживању, вјештачењу и документовању, учињен значајан корак на сужавању простора организованом и другим облицима криминала.

Увјерен сам да је отварање Форензичког центра, значајан корак на јачању укупних капацитета црногорске полиције и да ће имати немјерљив допринос на ефикасној реализацији безбједносних послова и задатака.

Цијенећи људске ресурсе, као најбитнију компоненту, свакодневно улажемо напоре на квалитетној и савременој едукацији полицијских службеника у циљу подизања нивоа безбједности и спроводјења нормативних прописа из своје надлежности.

Динамика реформског процеса, реализација пројеката, стручно оспособљавање и усавршавање и остварени резултати, црногорску полицију сврставају у ред организација које имају карактеристике поузданог партнера у рјешавању најсложенијих безбједносних ризика и опасности.

То потврдјује низ акција и операција, реализованих у сарадњи са Агенцијом за националну безбједност, тужилачком организацијом и другим субјектима који дјелују у систему безбједности.

Медјународна полицијска сарадња је један од наших приоритета.

Са полицијама и безбједносним службама других држава, реализовано је више полицијских операција на откривању и пресијецању организованих криминогених дјеловања, а на том плану је значајно и учешће у раду и дјеловању Интерпола, СЕЦИ центра и других организација.

Као посебно признање црногорској полицији, цијеним и недавно потписивање статегијског Споразума о сарадњи са Еурополом, који важи за једну од најеминентнијих савремених полицијских организација.


Уважене даме и господо,

Јасно је да црногорска полицијска организација својим дјеловањем, резултатима и свакодневним јачањем едукативних и материјално техничких капацитета, потврдјује опредјељење на усвајању стандарда и метода полиција држава Европске уније.

Такав однос црногорску полицију несумњиво квалификује као професионалног и уваженог партнера у настојањима на путу европских и евроатланских безбједносних интеграција, у које спада и припрема полицијских јединица у процесу укључења у НАТО савез.

Увјерен сам да ће актуелни процеси значајно утицати и на очување стабилног безбједносног амбијента у Црној Гори и региону, као битном предуслову за успјешан развој црногорског друштва, освајање и достизање највиших демократских стандарда и вриједности.

Уважене даме и господо, поштовани гости, изражавам захвалност на на присуству свечаности и времену које сте одвојили.Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?