Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор шефа делегације Европске комисије Леополда Маурера на свечаном отварању Форензичког центра Управе полиције у Даниловграду

Објављено: 16.12.2008. 18:08 Аутор: Насловна страна
Говор шефа Делегације ЕК поводом церемоније свечаног отварања Форензичког центра у Даниловграду, 16.12.2008.


Поштовани премијеру, министри, директоре Вељовићу, ваше екселенције, даме и господо,


Желио бих најприје да искористим ову прилику и да честитам грађанима Црне Горе јучерашњи историјски тренутак.

Сигуран сам да ће будуће генерације гледати на дан подношења апликације за чланство у ЕУ, као на дан када је земља била чврсто уједињена у остварењу европске перспективе.

Желио бих да кажем да ћу ја лично и делегација Европске комисије, у мјесецима и годинама које слиједе, остати посвећени нашим тежњама да помогнемо Црној Гори на путу ка чланству у ЕУ.

Данашњи догађај треба посматрати у ширем контексту позитивних напора које Црна Гора улаже како би напредовала и испунила услове за добијање статуса државе кандидата.

У овом контексту, Извјештај Европске комисије о напретку у 2008-ој години треба схватити као помоћ земљи да боље разумије на којим пољима је остварила напредак и гдје изазови и даље предстоје.

И док с једне стране Извјештај о напретку показује да је свеукупна реформа полиције у Црној Гори остварила одређени напредак, с друге стране неопходно је унаприједити стручни кадар у полицији посебно у примјени метода савремене истраге и техника обраде материјала.

Знамо да је уложено доста напора да би се унаприједиле способности полиције у погледу коришћења посебних мјера надзора, нарочито уколико имамо у виду да ће будући кривични законик створити шири оквир за коришћење таквих метода истраживања.

Такође знамо да су вјештине и могућности примјене разних метода процесуирања откривених доказа у форензичкој лабораторији подједнако важне за коначан исход истраге и подигнутих оптужница. Стога ћемо, као дио наших програма подршке придруживању за 2009. годину, наставити да пружамо помоћ за набавку опреме за Форензички центар.

Повећање капацитета полиције у циљу спровођења финансијске анализе и истраге је од изузетне важности, посебно у борби против организованог криминала и корупције. У ту сврху, већ почетком сљедеће године, започећемо програм обуке у оквиру Тwиннинг пројекта у сарадњи са Великом Британијом, како би обезбиједили обуку за полицајце.

Европска комисија је посвећена пружању подршке Црној Гори у припремама за приступање Европској унији кроз вођење политичког дијалога и програме финансијске помоћи за приступање.

Прије само неколико дана, вођен је Унапријеђени стални дијалог између Владе Црне Горе и Комисије, који представља највећи ниво политичког дијалога у оквиру Уговора о стабилизацији и придруживању. Том приликом истакнута је круцијална важност ефикасне борбе против корупције и организованог криминала за европску будућност Црне Горе. Ово је наш приоритет али и приоритет ваших грађана!

Хвала!Audio
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?