Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Бриселу одржани састанци Заједничког комитета ЕУ и Црне Горе о визним олакшицама и Заједничког комитета о реадмисији

Објављено: 18.12.2008. 01:26 Аутор: Насловна страна
Данас су у Бриселу одржани састанци Заједничког комитета ЕУ и Црне Горе о визним олакшицама и Заједничког комитета о реадмисији, на којима су размотрена питања од значаја за имплементацију споразума о визним олакшицама и реадмисији, који су ступили на снагу 1. јануара ове године. Пуна имплементација ових споразума је један од кључних услова у текућем дијалогу о либерализацији визног режима између Европске уније и Црне Горе.

У име Владе Црне Горе заједничким комитетима су предсједавали Драган Ђуровић, помоћник министра иностраних послова и Осман Субашић, помоћник министра унутрашњих послова и јавне управе, а на страни Европске Комисије Питер Бош, Шеф Јединице у Генералном директорату за правду, слободе и сигурност.
У раду Заједничког комитета о визним олакшицама учествовали су и представници дипломатско конзуларних представништава држава ЕУ у Подгорици, као и појединих амбасада у Београду, који су информисали о досадашњим резултатима у спровођењу Споразума, посебно у дијелу процедура и издатих виза.
Након детаљње размјене мишљење о свим аспектима од значаја за пуно коришчење могућности и олакшица предвиђених Споразумом, оцијењено је да је остварен значајан напредак у току једногодишње примјене Споразума. То потврђују до сада расположиви, прелиминарни подаци о проценту издатих виза у складу са олакшицама предвиђеним Споразумом, као и занемарљиви проценат одбијених захтјева за визе. У прилог томе је и чињеница да је у Црној Гори, у протекле двије године, билатерално или кроз Заједнички апликациони центар, присутно 17 конзуларних представништава држава чланица ЕУ.
На крају, договорена је динамика даљих активности у оквиру упостављених заједничких структура ЕУ и Црне Горе, у правцу елиминисања појединих евидентираних проблема, као и даљег унапређења процедура и ефикасне примјене Споразума.
Други састанак Заједничког комитета о реадмисији је била прилика да се размјене мишљења о активностима које је Црна Гора предузела у правцу закључивања имплементационих протокола, као и о резултатима у досадашњој примјени Споразума о реадмисији. Такође, црногорска страна је информисала о текућим и планираним активностима на закључивању споразума о реадмисији са трећим државама.
Оцијењено је да Црна Гора правилно и ефикасно спроводи Споразум. Поздрављен је и активан приступ Владе благовременом предузимању свих активности од значаја за реализацију обавеза предвиђених овим Споразумом. Такође, констатовано је да је Црна Гора остварила значајан напредак у области контроле миграција, даљег развоја релевантних стратегија и законске регулативе, који су усклађени са европским стандардима.
На крају, размотрен је план даљих активности у оквиру Заједничког комитета за реадмисију, и обострано изражена спремност да се настави редовна комуникација о свим релевантним аспектима у овој области.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?