Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Министар туризма и зашите животне средине Предраг Ненезић састао се са шефом Програма за развој Уједињених нација и сталним представником УН-а у Црној Гори Александром Аванесовим

Објављено: 19.12.2008. 23:06 Аутор: Насловна страна
Министар туризма и зашите животне средине Предраг Ненезић примио је данас шефа Програма за развој Уједињених Нација и сталног представника УН-а у Црној Гори Александра Аванесова са сарадницима. Том приликом размотрена су питања од значаја за сарадњу у области заштите животне средине и туризма и анлизиран план активности за 2009. годину.

У области туризма разговарано је о активностима које су заједнички реализоване током 2008. године, у оквиру пројекта Планинарење и бициклизам (Хикинг & Бикинг), као и о активностима које ће бити реализоване током наредне године.

Досадашња сарадња Министрарства са УНДП-јем је оцијењена успјешном. Реализоване су активности на стварању правног оквира и јачању Планинарског и Бициклистичког савеза Црне Горе као субјеката који ће, у значајној мјери, спроводити ту регулативу. У наредном периоду акценат ће бити стављен на јачање Горске службе спашавња и увођење Географског информационог система за потребе туризма (ГИС), што ће олакшати израду тематских мапа на локалном, регионалном и националном нивоу и олакшати планирање развоја.

У области заштите животне средине такође је констатована успјешна сарадња и наглашен значај континуираног дјеловања, у циљу даљег унапређивања институционалних капацитета у тој области. Као приоритетна су наглашена сљедећа питања:

* успостављање Министарског форума за климатске промјене за Југо-Источну Европу, као дијела Регионалног програма који ће се бавити реализацијом пројеката за мјере адапатације на климатске промјене, превасходно у обалним подручјима и сектору туризма, а чији ће домаћин бити Влада Црне Горе
* подршка изградњи капацитета за финансирање у области животне средине,
* успостављање механизама за координацију коришћења средства у оквиру Глобалног фонда за животну средину.

Оцијењено је да ће кроз подршку Министарском форуму, Влада Црне Горе значајно допринијети реализацији Платформе о климатским промјенама у регионалном контексту, која је недавно усвојена на Првој тематској министарској конференцији Савјета за регионалну сарадњу. Функционисање Министарског форума је посебно битно за оснаживање дијалога на политичком нивоу и ефиксаније дјеловање држава региона Југо-Источне Европе у преговорима у оквиру УНФЦЦЦ-а и Кјото Протокола. У том оквиру је посебно указано на значај активности на изради Стратегије националне комуникације за климатске промјене и унапређивање сарадње са УНДП-ем, реализацијом текућих и планираних пројеката у области биодиверзитета у складу са приоритетима Националне стратегије биодиверзитета.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?