Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење за јавност

Објављено: 11.03.2009. 18:22 Аутор: Насловна страна
Данас је власницима КАП-а и КАП-у од стране преговарачког тима Продаваца и Владе Црне Горе, достављен предлог Уговора о подршци КАП-у уз суспензију арбитражног поступка и рјешавање осталих питања.

Текст предлога Уговора је резултат вишемјесечних преговора између представника ЕН+, ЦЕАЦ-а и КАП-а са једне стране и преговарачког тима Владе и Продаваца акција са друге стране а у циљу обезбјеђења подршке КАП-у и превазилажења кризе како би се производни капацитети КАП-а и његових зависних друштава очували и обезбиједила производња на садашњем нивоу.

Током преговора,констатовано је да је у последњој половини године драстично пала цијена алуминијума на берзи метала, производња КАП-а у јануару 2009. године је смањена на ниво од 5.100 т, КАП-ов Конзорцијум банака је блокирао рачуне КАП-а, КАП касни у исплаћивању обавеза према већини својих добављача, КАП није увозио електричну енергију у јануару и фебруару 2009 године и нема закључен уговор са ЕПЦГ, Инвестициони програм и програм заштите животне средине тренутно се извршава само дјеломично; исплата плата за запослене у Преради касни за један мјесец итд.

Иако је констатовано да Купац акција у КАП-у и КАП у потпуности не извршавају уговорне обавезе чиме се не поштује Купопродајни уговор, у циљу постизања основних циљева као што су: обезбјеђење опстанка и дугорочног развоја КАП-а и његових зависних друштава, социјална сигурност запослених, рјешавање питања заштите животне средине итд., уговорне стране треба да уложе све напоре како би заједнички и у доброј вјери радили на постизању наведених циљева.

Један од предуслова за реализацију обавеза из Уговора је суспензија Арбитражног поступка.

Наведеним Уговором,уговорне стране ће између осталих, преузети следеће обавезе:
Влада Црне Гор ће обезбиједити сагласност за одлагање обавеза КАП-а према Држави на неколико мјесеци (порези и доприноси на зараде,ПДВ,царине);
Влада Црне Горе ће обезбиједити да компаније у којима је Држава Црна Гора већински акционар (ЕПЦГ,Монтенегробонус,Жељезница ЦГ. Лука Бар), одложе на неколико мјесеци плаћања обавеза КАП-а према њима,што ће бити дефинисано посебним уговорима;
Влада Црне Горе ће обезбиједити гаранцију за кредит у износу од 20 милиона еура који Купац намјерава да добије од ОТП-а и ЦКБ-а. Са овим кредитом Купац ће извршити одређена плаћања добављачима, ЕПЦГ, Монтенегробонусу, Жељезници Црне Горе,Луки Бар, обезбиједити отпремнине за будући технолошки вишак и смањити КАП-ов дозвољени ниво задуживања на основу прекорачења по рачуну код ЦКБ-а.
Купац, Корпоративни гарант и КАП треба да обезбједе да рачуни КАП-а буду деблокирани.
Купац треба да задржи ниво запослености у КАП-у и зависним друштвима какав постоји на датум Ступања на Снагу овог уговора до 31. маја 2009, изузев ако постоји уговор између запосленог у КАП-у и КАП-а о споразумном раскиду уговора о раду запосленог.
Купац треба да редовно исплаћује плате запосленима у КАП-у и зависним друштвима.
Купац треба да обезбједити да КАП производи најмање 5.000 т алуминијума мјесечно током периода важења Уговора;
Купац треба да обезбиједити залог у корист Државе да би се обезбиједиле одложене обавезе и кредит од 20 милиона еура (имовина фабрика Прераде и око 66% акција Рудника боксита);
До 31. маја 2009. године Купац треба да припреми програм реструктурирања компаније у складу са предвиђеним обимом производње, преговара са Синдикатом о елементима социјалног програма и Колективног уговора.

Након потписивања овог Уговора, уговорне стране треба да формирају Комисије за преговарање које ће имати овлашћења да преговарају о рјешавању свих преосталих питања међу странама,па и о арбитражном поступку и да помогну да КАП превазиђе кризу у средњем и дугом року.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?