Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Агенције за преструктурирање привреде и страна улагања

Објављено: 26.03.2009. 22:28 Аутор: Насловна страна
Поједини лидери опозиције последњих дана у јавност износе неистините тврдње, које нажалост користе и неки синдикални повјериоци КАП-а, да се не прати реализација обавеза из купопродајних уговора за КАП и Рудник боксита, да нијесу тачни објављени износи досадашњих инвестиција, као и да Савјетници не прате реализацију обавеза из уговора на квалитетан начин. Такве изјаве служе само у политикантске сврхе, а саопштавају се без тачних података, докумената или чињеница.

Подсјећамо да је Агенција за преструктурирање привреде и страна улагања, закључцима Владе из јула и октобра 2005. године, задужена да ангажује независну консултантску кућу или експерте који ће пратити реализацију Уговора о купопродаји акција фондова у КАП-у и Руднику боксита и да о томе редовно информише Владу. Након тендера за избор савјетника, на који су понуде доставиле три компаније, Агенција је закључила Уговор о пружању консултантских услуга са Економским факултетом, који је доставио најповољније услове.

Стручни тим носиоца посла, Економског факултета, и Металуршко-технолошког факултета из Подгорице изабран је у редовној и транспарентној процедури за Савјетника, са задатком да прати имплементацију Уговора о купопродаји акција КАП-а и Рудника боксита. Савјетник је активности реализовао у складу са Уговором и постављеним пројектним задатком и резултате мониторинга саопштио у форми тромјесечних Извјештаја достављених Агенцији.

Стручни тим Савјетника проучио је све доступне информације које се односе на активности прецизиране Уговором о купопродаји акција фондова у Комбинату алуминијума Подгорица А.Д. путем јавног тендера, дизајнирао адекватну научно признату и овој врсти пројектног задатка примјерену методологију и на њој засновао активности потребне за праћење имплементације Уговора.

Услуге Савјетника обухватају праћење обавеза из Уговора, укључујући реализацију инвестиционог програма, програма заштите животне средине, социјалног програма и других обавеза дефинисаних Уговорима. Анализе, коментари и закључци изведени су на основу изворних докумената, непосредним увидом у физичко стање и присуство, те функционалности наведених улагања. Све то потврђују аналитички прегледи уговора, фактура, пријемница, царинских докумената које се односе на реализоване инвестиције, копије оригиналне документације...

У складу са Уговором о пружању консултантских услуга, Савјетник је достављао извјештаје (6-мјесечни, 12-мјесечни, 15-мјесечни, 18-мјесечни, 21-мјесечни, 24-мјесечни, 30-мјесечни, 33-мјесечни и 36-мјесечни), као и остала документа (мишљења, одговоре, упите и слично). Од извјештаја које је Савјетник припремио, најбитнији су извјештај након завршетка првог инвестиционог циклуса (који траје 18 мјесеци); извјештај након завршетка другог инвестиционог циклуса (који траје 9 мјесеци) и извјештај након завршетка трећег инвестиционог циклуса (који траје 9 мјесеци).

Инвестициони програм (анекс 2 уговора) је за три инвестициона циклуса (36 мјесеци) предвидио инвестиције 27.750.000 еура, од чега у фабрику глинице 13.500.000 еура; у фабрику алуминијума 13.250.000 еура и фабрике прераде 1.000.000 еура. На основу извјештаја Савјетника и плаћених износа из документације констатовано је да је Купац за 36 мјесеци инвестирао у фабрику глинице 9.616.695,15 еура; фабрику алуминијума 8.456.972,02 еура, а у фабрике прераде није било инвестиција нити је достављен бизнис план, што је била уговорна обавеза.

Када је ријеч о улагању у животну средину, у складу са Програмом заштите животне средине, за 36 мјесеци обавеза Купца је била да инвестира 11.060.000 еура, а он је инвестирао 9.929.715,34 еура.

Што се тиче социјалног програма - у првих 36 мјесеци није било кршења уговора. За све наведено постоји документација (број уговора, број фактура, назив добављача, плаћени износ...) и о свакој ставци се може направити увид.

Уговором о купопродаји акција фондова у КАП-у дефинисана је обавеза Купца да Продавцима у року од 30 календарских дана од задњег дана сваког Инвестиционог периода достави налаз/мишљење ревизора, сачињен о трошку Купца, од стране међународно признате рачуноводствене фирме. Купац је доставио извјештаје које је припремила рачуноводствена фирма Прицеwатерхоусецооперс (ПWЦ).

Економски факултет провјерио је достављене налазе и констатовао да је Купац испунио инвестиционе обавезе за прва два инвестициона периода. Извјештај за трећи инвестициони период у КАП-у, који је доставио ПWЦ, не одражава реално стање у компанији и не садржи документацију којом се потврђују наводи из налаза. Зато извјештај ПWЦ за трећи инвестициони период у КАП-у није прихваћен.

Због поменутих неиспуњења уговорних обавеза, у складу са купопродајним уговором, Агенција је у име Владе и Продаваца акција покренула процедуру за наплату Корпоративне и Чинидбене гаранције, којима се обезбјеђује поштовање уговорних обавеза везаних за инвестиције.

Поред праћења инвестиционих обавеза по Инвестиционом програму и програму заштите животне средине, као и социјалном програму, Савјетници су пратили усклађеност бизнис плана са пословањем компаније, као и испуњеност обавеза које се односе на куповину електричне енергије (која представља раскидну клаузулу).

Што се тиче организације посла, комерцијално-финансијског пословања, оно је у апсолутној надлежности менаџмента, а обавеза приватних предузећа, као и свих других је да поштују Закон о привредним друштвима, Закон о раду, као и пореске и друге прописе, док је у надлежности државних органа да контролишу да ли их предузећа поштују.

Уговором је предвиђено да Купац не може оптеретити најважнија средства предузећа (материјална или нематеријална имовина Компаније или зависног друштва, која износи 10 одсто или више од укупне имовине Компаније према последњем законском годишњем билансу стања или је од материјалног значаја за дјелатност или пословање Компаније или Зависног друштва), без претходне сагласности Продаваца, као и да не може заложити акције без претходне сагласности осим да би обезбиједио позајмицу за финансирање Инвестиционог програма, под условом да је заложни повјерилац правно лице које испуњава Критеријуме за избор или му је регистровани акционарски капитал већи од 300 милиона еура.

Из свега наведеног види се да се реализације обавеза из купопродајних уговора за КАП и Рудник босита редовно прате, у складу са научно признатим и примјереним методологијама.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?