Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Реаговање Министарства финансија

Објављено: 03.04.2009. 23:17 Аутор: Насловна страна
Поводом текста објављеном у дневном листу Дан, 03. априла 2009. године, са насловом Прва банка камен спотицања и поднасловом Делегација Министарства финансија седам дана на тајном задатку у Вашингтону, Министарство финансија саопштава сљедеће:

Слобода говора је најзначајније и највеће људско право, а новинарска професија и право на независно, објективно и критичко сагледавање стварности, изнад свега, захтијева да се то право поштује и цијени.

Оном чему тежи Министарство финансија је транспарентан, објективан и отворен однос према јавности и свим домаћим и међународним медијским кућама. Ниједног тренутка ни Вашу нити било коју медијску кућу у Црној Гори нијесмо лишили информација о раду и активностима Министарства финансија Црне Горе, па чак ни и онда када је то захтијевало додатно залагање и прековремени рад наших службеника.

Ипак, Ваше је слободно новинарско право да изношењем под велом тајне непровјерених и нетачних информација, пропраћеним тенденциозним фотографијама и насловима заснованим на неименованим изворима наводно из Министарства финансија, ускратите црногорску јавност за тачну и провјерену информацију.

О начину на који сте угрозили све наше досадашње напоре и жељу да, без обзира на уређивачку политику Ваше куће, увијек у складу са постављеним роковима, одговоримо Вашим потребама, Министарство финансија ће рећи само сљедеће:

Истог дана припреме Вашег текста, 02. априла 2009. године, на исто питање потпредсједник Владе и министар финансија, др Игор Лукшић, је црногорску јавност и све медијске куће информисао о неформалним разговорима, а не преговорима са ММФ-ом. Том приликом саопштио је и какве аранжмане би Црна Гора могла да очекује, као и да ће се о евентуалном аранжману са ММФ-ом одредити по формирању и нова црногорска Влада. Такође, истог дана Вам је достављена и кратка информација у којој Вам је још једном потврђена министрова изјава.

Вама то није било довољно, па сте, умјесто коректности и професионалности, изабрали да будете скандалозни и да објавите текст који је неоснован, непровјерен и тенденциозан, и који има обрисе и намјеру жуте штампе, што једну озбиљну, професионалну и едуковану економску редакцију не би требало да одликује.

На крају, остављамо црногорској јавности и медијским кућама у Црној Гори да процијене колико тајно и нетранспарентно Министарство финансија извјештава и информише о својим активностима. Иза нас је дневно ажуриран web сајт, велики број интервјуа и изјава наших службеника, дневно достављање информација медијима, неформална комуникација са новинарима у циљу едукације и транспарентног информисања црногорске јавности о свим аспектима рада Министарства финансија.

А иза Вас је наслов и текст који је обојен, недобронамјеран и који ће, можда, данас повећати тираж Ваших новина. Надамо се да ће Вам се ова намјера и исплатити.

Ми ћемо, као и до сада, у складу са нашом препознатљивом и добром праксом остати вјерни професионалним стандардима и принципима наше институције и на сва Ваша питања за сјутрашње издање одговорити у договореном року.

Опет, понављамо, Ваше је право да будете слободни, објективни и критични, а ми остављамо црногорској јавности да процијени шта су професионални и етички кодекси када је извјештавање и информисање јавности у питању.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?