Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Здравствено - санитарне инспекције Министарства здравља, рада и социјалног старања

Објављено: 18.05.2009. 21:44 Аутор: Насловна страна
Након објављивања информација о испитивању исправности меда различитих произвођача у Србији, Здравствено - санитарна инспекција Министарства здравља Црне Горе је, с обзиром да се ти производи налазе и на нашем тржишту, из малопродајних објеката узела 18 узорака различитих врста меда и доставила их овлашћеним лабораторијама ради детаљне анализе. Том приликом утврђено је да је од укупног броја испитиваних узорака у три узорка произвођача Аза из Новог Сада утврђена неисправност, односно повећана концентарација хидрометилфурфурола. Ријеч је о хемијском једињењу које у дозвољеним количинама у храни није опасно, али за којег се претпоставља да прекомјерна употреба може бити опасна по здравље.

По налогу инспекције затечене количине меда произвођача Аза из Новог Сада, стављене су ван промета и са њима ће се поступити у складу са законским прописима.

Такође, поводом информација о здравственој неисправности производа од рибе марке "ЕВА", хрватског произвођача Адриа, Здравствено - санитарној инспекцији је увозник тог производа Подравка д.о.о Подгорица, доставила обавјештење о извршеном инспекцијском надзору ветеринарске инспекције и резултатима тих анализа.

Наиме, Ветеринарска инспекција извршила је узорковање артикла Ева Премиум туна у маслиновом уљу, серија 1004091. Производ је анализирао Институт за јавно здравље Подгорица, а утврђено је да узорак одговара важећим правилницима и прописима у Црној Гори.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?