Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Здравствено-санитарна инспекција Министарства здравља, рада и социјалног старања појачано ће надзирати граничне прелазе у Црној Гори због грипа А/Х1Н1

Објављено: 09.06.2009. 22:29 Аутор: Насловна страна
Здравствено-санитарна инспекција Министарства здравља, рада и социјалног старања у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом и препорукама Института за јавно здравље, организоваће од четвртка, 11. јуна, појачан санитарни надзор на граничним прелазима, и то на сљедећи начин:

Умјесто дежурстава на граничним прелазима од већег епидемиолошког значаја (аеродроми Подгорица и Тиват, луке Бар, Зеленика и Котор, копнени прелази Дебели бријег и Добраково) организоваће се приправност санитарних инспектора по унапријед утврђеном распореду.

На граничним прелазима мањег епидемиолошког значаја (копнени прелази Драченовац, Кула, Шћепан поље, Илино брдо, Ранче, Метаљка, Враћеновићи, Кобила, Сукобин и Божај) и даље ће бити организована приправност санитарних инспектора.

Спискови са телефонима приправних инспектора биће достављени свим подручним јединицама Сектора граничне полиције и домовима здравља у општинама којима припадају гранични прелази.

На свим граничним прелазима биће постављени плакати са упозорењем и препоруком даљег поступања у случају сумње или оболијевања од грипа А/Х1Н1 на црногорском, енглеском, руском и албанском језику.

Свим путницима у међународном саобраћају који напуштају Црну Гору приликом чекирања карата, аеродромски службеник уз боардинг пасс уручиваће и лифлет Препоруке за припрему путника који планирају међународна путовања.

Свим путницима који улазе у Црну Гору приликом пасошке контроле службеник граничне полиције даваће лифлет Препоруке и упитник за путнике који долазе из Мексика, САД и других држава у којима је регистровано оболијевање од новог вируса грипа А.
Поред упитника на граничним прелазима ће бити доступне заштитне маске и
рукавице, како би се у случају сумње или оболијевања путника од грипа А/Х1Н1 смањила могућност даљег преноса инфекције.

У свим подручним јединицама санитарни инспектори су успоставили комуникацију са приправним службама при домовима здравља, како би се у случају потребе извршио транспорт и смјештај обољелих лица.

Институт за јавно здравље ће и даље свакодневно достављати препоруке и ажуриране спискове земаља у којима се региструје појава грипа А/Х1Н1 који ће се прослеђивати санитарним инспекторима и Сектору граничне полиције.

Појачани санитарни надзор и остале превентивне мјере на граничним прелазима спроводиће се и даље, јер је опасност од уношења грипа А/Х1Н1 у Црну Гору евидентна и посебно потенцирана због предстојеће туристичке сезоне.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?