Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Амбасади Црне Горе у Сарајеву потписан Међународни Споразум о оснивању Регионалне школе за државну управу РеСПА

Објављено: 10.06.2009. 22:40 Аутор: Насловна страна
Министар правде Босне и Херцеговине Бариша Чолак данас је у Амбасади Црне Горе у Сарајеву потписао Међународни Споразум о оснивању Регионалне школе за државну управу РеСПА, који ће након ратификације преосталих земаља чланица РеСПА-е ступити на снагу крајем 2009. године.

Церемонији потписивања присуствовали су амбасадор Црне Горе Рамиз Башић, директорица Управе за кадрове Светлана Вуковић, члан Управног одбора РеСПА/е од стране Црне Горе Јадранка Ђурковић и члан Управног одбора РеСПА/е од стране Босне и Херцеговине Нико Грубешић са сарадницима.

Ступањем на снагу Споразума о оснивању Регионалне школе за државну управу, односно ратификацијом Споразума од стране пет земаља потписница Споразума, РеСПА постаје међународна организација са сједиштем у Даниловграду, која има за циљ унапрјеђење регионалне сарадње земаља Западног Балкана у области јавне управе и јачање административних капацитета у складу са принципима европског административног простора.

До ступања на снагу Споразума о оснивању Регионалне школе за државну управу, РеСПА ће обуку наставити да изводи у земљама региона према утврђеном Програму обуке за 2009. годину. Тако је прва обука из Програма на тему: Политика државне помоћи одржана у Подгорици у згради Управе за кадрове 17. фебруара.

Такође, у сарадњи са Управом за кадрове, РеСПА ће у јуну организовати низ семинара. Актуелне теме су Етички кодекс и Тренинг Тренера, као и љетње школе у Брижу и Луксембургу на тему Европска Унија, које ће похађати учесници из Црне Горе и региона.

Пројекат РеСПА је један од најзначајнијих пројеката на Западном Балкану, инициран у циљу унапрјеђивања регионалне сарадње у области јавне управе, јачању административних капацитета и развоја кадрова у складу са принципима европског административног простора. РеСПА подстиче сарадњу између институција за државну управу земаља чланица и сличних институција земаља ЕУ како би допринијела размјени информација и искустава у циљу побољшања сарадње и промовисања добре праксе.

Кроз сајт www.респа.web.еу, РеСПА подржава размјену информација у различитим областима дјеловања државне управе и напредовања у процесу европских и евроатланских интеграција. На РеСПА-ином сајту могу се наћи различите публикације, електронски часопис, електоронска регионална библиотека, као и посебна издања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?