Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представници Владе Црне Горе и Европске комисије у Бриселу одржали састанак Високих званичника

Објављено: 11.06.2009. 20:41 Аутор: Насловна страна
Представници Владе Црне Горе и Европске комисије су данас у Бриселу одржали састанак Високих званичника на којему су презентовани налази Процјене ЕК о испуњавању услова Црне Горе из Мапе пута за визну либерализацију.

Црногорску делегацију, у чијем су саставу били представници Министарства унутрашњих послова и јавне управе и Министарства иностраних послова, предводила је Нада Вуканић, помоћник Министра унутрашњих послова и јавне управе. Такође, на састанку су учествовали представници Мисије Црне Горе при ЕУ. У име ЕК, састанком је предсједавао Жан Луи де Брао, директор у Генералном директорату ЕК за правду, слободе и сигурност.

Представници ЕК су истакли да је Црна Гора остварили завидан напредак у релативно кратком року, односно да је испунила скоро све услове из Мапе пута. То се односи на сва четири блока: безбједност докумената; илегалне миграције, укључујући реадмисију; јавни ред и безбједност и спољни односи и фундаментална права.
Представници ЕК су поздравили и позитивно оцијенили даље ангажовање Владе на испуњавању још неколико преосталих услова о којима ће се наставити интензивна комуникација са ЕК.

Саопштено нам је да је мишљење надлежних представника ЕК, потпредсједника ЕК за правду слободе и сигурност Жака Бароа и комесара за проширење Оли Рена да би ЕК до краја јула могла да поднесе предлог Савјету министара ЕУ за укидање визног режима са Црном Гором. То подразумијева да Црна Гора, до формално правног усвајања Одлуке Савјета, која се очекује у децембру, испуни преосталих неколико захтјева. То би практично значило да би држављани Црне Горе од 1. јануара 2010. године без виза путовали у земље Шенген зоне.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?