Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Представници Министарства економије Црне Горе одржали састанак са представницима амбасада ЦЕФТА потписница

Објављено: 19.06.2009. 23:31 Аутор: Насловна страна
Усвајање Закона о заштити домаће производње од стране парламента Босне и Херцеговине био је разлог данашњег хитног састанка представника Министарства економије Црне Горе, на челу са помоћником министра Гораном Шћепановићем, са представницима амбасада ЦЕФТА потписница - Републике Србије, Републике Хрватске, Републике Македоније, Босне и Херцеговине и представником Европске комисије.

На састанку је закључено да усвајању Закона о заштити домаће производње у Босни и Херцеговини није претходила обавезна процедура претходних билатералних консултација са чланицама ЦЕФТА на које се мјере односе, нити је о томе информисан Заједнички комитет.

Оцијењено је да Закон нарушава уобичајена правила поступања, како у оквиру ЦЕФТА, тако и генерално у међународним односима, да је он у супротности са завршеним преговорима о даљој либерализацији пољопривредних производа, а посебно не иде у прилог стратешкој опредиљељености Региона ка даљим интеграцијама у ЕУ.

Закључено је и да увођење контрамјера, које нијесу у духу ЦЕФТА споразума, а без претходних анализа негативних ефеката Закона могло би да доведе до нарушавања и других регионалних иницијатива.

Такође је закључено да се рјешење мора тражити у духу Споразума и међународних правила, а не увођењем контрамјера које ће кршити тај исти Споразум. Такође, Црна Гора ће као предсједавајући покренути иницијативу на еxпертском нивоу ЦЕФТА потписница ради изналажења рјешења настале ситуације и давања предлога Заједничком комитету.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?