Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржана XИИ сједница Управног одбора црногорско-италијанске сарадње у области заштите животне средине

Објављено: 20.06.2009. 00:00 Аутор: Насловна страна
Данас је одржана XИИ сједница Управног одбора црногорско-италијанске сарадње у области заштите животне средине. Сједницом је предсједавао министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић, а у раду су уечствовали министар туризма Предраг Ненезић, генерални директор у Италијанском Министарству заштите животне средине, копна и мора Италије Корадо Клини, министар пољопривреде шумарства и водопривреде Милутин Симовић као и чланови са италијанске и црногорске старне задужени за праћење реализације појединих питања.

На састанку су размотрене активности реализоване у првој половини 2009. године, са оцјенама и препорукама за обезбјеђивање ефикасне имплементације у предстојећем периоду. У том контексту, сагледане су активности на пројектовању еко-ефикасне зграде, при чему су дате позитивне оцјене и предложене мјере у погледу завршетка рада на припреми пројектне документације.

На састанку су такође сагледане и активности у вези изградње капацитета Националног овлашћеног тијела - ДНА Црне Горе, задуженог за надзор над имплементацијом ЦДМ пројеката. С тим у вези, договорен је план активности за изградњу капацитета Техничког оперативног тијела и констатован напредак у реализацији појединих пројеката. Нарочито је размотрен напредак у изради пројектне документације за Пројекат Добијања биогаса са фарме у Спужу и Сакупљање и спаљивање гаса на депонијама у Пљевљима и Никшићу, те пројекти добијања енергије из биомасе у Беранама и искоришћавање метана са градске депоније Подгорица.

У вези имплементације Националне стратегије одрживог развоја, исказано је задовољство реализацијом Менаџмент плана за развој одрживог туризма у Општини Колашин. Истовремено су размотрене и нове иницијативе у прехрамбеној индустрији и успостављању маринског заштићеног подручја, те израда одрживог приступног система за град Пераст и Водича за развој одрживог туризма у Општини Жабљак. Утврђен је план активности на реализацији наведених иницијатива у области одрживог развоја у предстојећем периоду.

Поред наведених тема, на састанку су размотрене и активности на припремама Конференције о одрживом развоју у контексту климатских промјена, која ће бити одржана 15-17. октобра у Црној Гори. Полазећи од успјешно организованог припремног састанка одржаног 13 маја под окриљем Комисије Уједињених нација за одрживи развој, наглашен је значај консултација међу државама у циљу њиховог координираног учешћа на Конференцији, како би се ојачала њихова преговарачка позиција на предстојећој Конференцији страна уговорница УН Оквирне конвенције о климатским промјенама.
Учесници данашњег састанка су се осврнули и на активности у области унапређења животне средине обалног подручја, нарочито у контексту реализације подршке спровођењу МЕДПОЛ програма у Црној Гори и пројекта АДРИЦОСМ.

Такође је размотрен прогрес на унапређењу институционалног и законодавног оквира у области управљања квалитетом ваздуха, уз осврт на активности зонирања територије Црне Горе према квалитету ваздуха и успостављању државне мреже за праћење кавлитета ваздуха, о чему ће резултати спроведених активности бити презентирани 22. и 23. јуна 2009. у Подгорици.

Коначно, учесници састанка су размотрили и активности на изради инвентара у оквиру Прве националне комуникације у вези са имплементацијом УН Оквирне конвенције о климатским промејнама и укључивању нациоанлних институција у ЕИОНЕТ систем извјештавања.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?