Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Консултативна радионица Међународна иницијатива за транспарентност донаторске помоћи за Европу и Савез независних држава бившег Совјетског Савеза

Објављено: 06.07.2009. 22:49 Аутор: Насловна страна
У организацији Међународне иницијативе за транспарентност донаторске помоћи (ИАТИ), Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Владе Црне Горе, данас је у хотелу Маестрал у Милочеру почела дводневна регионална радионица Међународна иницијатива за транспарентност донаторске помоћи за Европу и Савез независних држава бившег Совјетског Савеза.

Помоћник министра иностраних послова Црне Горе, амбасадор Милорад Шћепановић, у уводном излагању изразио је задовољство избором Црне Горе за домаћина радионице.
Имајући у виду недавно приступање Црне Горе Међународној иницијативи за транспарентност донаторске помоћи, желим да нагласим нашу спремност и тежњу да допринесемо развоју стандарда Иницијативе. Наша заједничка дужност је фокусирање на помоћ и друге ресурсе земаља донатора, у циљу усмјеравања нашег рада ка повећању одговорности у земљама примаоцима помоћи, гдје већина заинтересованих страна жели транспарентност цијелог буџета. Транспарентност међународне помоћи захтијева да информације о помоћи буду објављене на начин који је најупотребљивији за оне који раде на питањима одговорности, казао је Шћепановић.

Он је додао да је, као партнерска земља и прва земља Југоисточне Европе која је постала чланица Иницијативе, Црна Гора спремна да предузме све активности које ће допринијети унапрјеђењу несметаног развоја и имплементације обавеза које произилазе из ове значајне Иницијативе.
Међутим, политичка воља како партнерских тако и земаља донатора ће бити од велике важности за унапрјеђење дјелотворности помоћи у циљу повећања њеног утицаја на смањење сиромаштва и неједнакости, изградњу капацитета, и достизање Миленијумских развојних циљева, рекао је амбасадор Шћепановић.

Стални представник УНДП и стални координатор система УН у Црној Гори Александар Аванесов објаснио је да је састанак посвећен размјени искустава о питањима која се тичу транспарентности и одговорности у вези са донаторском помоћи, односно консултативни састанак за земље кориснице те помоћи.
Ово је интерни састанак посвећен разговору о томе како је у тим земљама организован проток информација везаних за донаторску помоћ. Ова размјена искустава међу колегама из различитих земаља који се баве овим питањима је јако корисна и важна, како бисмо на овај начин сазнали који су проблеми у овој области, који су изазови и како бисмо покушали да нађемо одговор на те изазове и да убудуће радимо на најдјелотворнији начин, рекао је Аванесов.

Виша савјетница за развојне политике, Биро за развојне политике/Група за развој капацитета УНДП Њујорк Даша Шиловић захвалила се Влади Црне Горе на пријему, али и честитала јој што се придружила Иницијативи за међународну транспрентност и заједничку одговорност држава које примају страну помоћ, и оних које ту помоћ пружају.
Ми овдје имамо представнике Узбекистана, Србије, Албаније, Босне, и других земаља, и јако нам је драго што можемо у једној јако слободној атмосфери размијенити искуства са једне стране и видјети како једни другима да помогнемо и сарађујемо на овим питањима, што значи у суштини стварање стандарда за праћење и извјештавање о развојној помоћи и новцу који долази у све ове државе за развојне пројекте. То подразумијева подједнако учешће и ангажованост Влада, колико подразумијева учешће и ангажованост цивилног друштва у том процесу. Ми се надамо да ће и донатори који су приступили овој Иницијативи, као што је Европска комисија, такође поштовати те принципе транспарентности, правовремених информација и истовремено заједничке одговорности за заједнички рад у циљу развоја, казала је Шиловић.

Радионица сјутра наставља рад у 09.00 сати, а говориће министарка за европске интеграције у Влади Црне Горе Гордана Ђуровић и шеф делегације Европске комисије у Црној Гори амбасадор Леополд Маурер.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?