Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: 18 година од проглашења Црне Горе еколошком државом

Објављено: 20.09.2009. 21:17 Аутор: Насловна страна
Данас се навршава 18 година од како је Скупштина Црне Горе усвојила Декларацију о проглашењу Црне Горе еколошком државом. Овим чином дефинисано је есенцијално развојно опредјељење државе, када је ријеч о односу према природним и укупним просторним вриједностима Црне Горе. Чињеница је да је тај акт ојачао спознају важности животне средине и њене еколошке суштине. Црна Гора која, на малом простору, интегрише фасцинантне природне разноликости, заслужила је да се наслијеђене девастације околине санирају, а будуће онемогуће, и да се њен економски и друштвени развој хармонизује са савременим поимањем односа човјека и природе у којој живи.
Данас је уважавање еколошких постулата постала приоритетна докрина на глобалном нивоу. У том констексту, и Црна Гора настоји да, у сваком аспекту свог развоја, заштиту животну средину и да је третира са највишим могућим приоритетом. Треба разумјети да се еколошком државом не може постати било каквим декларативним актом, јер се ради о процесу којим ће се анулирати затечени еколошки проблеми и онемогућити настанак нових. За тај процес, поред времена, новца и институционалних напора, потребна је пуна свијест о важности тих питања код свих друштвених стуктура и сваког грађанина понаособ.
Наше опредјељење ка концепту одрживог развоја заправо представља оперативан исход Декларације о Црној Гори као еколошкој држави. Тај концепт захтјева синхронизацију развојних потреба и заштите животне средине. Одрживи развој представља оквир због кога се капитални објекти више не могу градити без претходног верификовања њиховог еколошких утуцаја на амбијент. Интензиван привредни развој који је Црној Гори и те како потребан, мора уважити свјетске стандардне у заштити животне средине и односу према природним ресурсима.
Сазнање да мудре развојне одлуке, не само да чувају, него и унапређују квалитет животне средине, отвара широки простор за дјеловање црногорског друштва у остварењу циљева утврђених Декларацијом.
Црна Гора постоји вјековима, а вјекови су и пред њом. Због тога, свака генерација има обавезу да остави свој траг у еколошком напретку своје државе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?