Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Потписан Оперативни споразум између Службеника надлежног за овјеравање програма (ПАО) и Високих програмских службеника (СПО) - руководилаца Јединица за имплементацију пројеката (ПИУ) у ресорним министарствима

Објављено: 19.10.2009. 20:05 Аутор: Насловна страна
Помоћник министра у Сектору за финансирање и уговарање средстава ЕУ Наташа Ковачевић, потписала је данас Оперативни споразум између Службеника надлежног за овјеравање програма (ПАО) и Високих програмских службеника (СПО) - руководилаца Јединица за имплементацију пројеката (ПИУ) у ресорним министарствима. Споразум се искључиво односи на Децентрализовани систем управљања (ДИС) програмима ИПА компоненте И, под називом Помоћ транзицији и изградња институција, и представља важан корак у оквиру активности усмјерених ка успостављању ДИС-а.

Након потписивања споразума, експерти који су ангажовани на пројекту Први кораци ка успостављању ДИС-а у Црној Гори су будућим потписницима презентирали тај докуменат, у циљу његовог што бољег разумијевања. Основна сврха тог документа је дефинисање подјеле дужности и одговорности између ПАО/ЦФЦУ и СПО/ПИУ, у намјери да се обезбиједи ефикасније извршење активности у процесу имплементације пројеката финансираних из ЕУ фондова, а све у складу са захтјевима Европске уније на пољу преноса одговорности над управљањем средствима са Европске комисије на Црну Гору, односно захтјевима процеса успостављања ДИС-а.

Искуства земаља које су прошле кроз процес акредитације, тј. успостављања ДИС система, показују да је благовремено потписивање Оперативног споразума од круцијалне важности за оперативност и даљи развој структура унутар система управљања ЕУ средствима.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?