Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: У Подгорици одржан радни састанак са државним службеницима у министарствима и органима државне управе задуженим за сарадњу са НВО, и руководећим службеницима у министарствима

Објављено: 26.11.2009. 01:07 Аутор: Насловна страна
Данас је у Подгорици, у организацији Канцеларије за сарадњу са невладиним организацијама и Делегације Европске Комисије у Црној Гори, одржан састанак са државним службеницима задуженим за сарадњу са НВО у министарствима и органима државне управе и руководећим службеницима, о радној верзији извјештаја о процјени потреба за специфичном обуком ове категорије службеника и приједлогу програма обуке.

Састанак је организован у оквиру пројекта Делегације Европске Комисије у Црној Гори Подршка развоју цивилног сектора, а у његовом раду су учествовали шефица Канцеларије за сарадњу са НВО Данка Латковић и консултант ангажован од стране Делегације Европске комисије у Црној Гори за реализацију тог пројекта Мике Аткинсон.

Понуђена радна верзија документа урађена је на основу претходног истраживања и анализе потреба, произашлих из појединачних интервјуа са државним службеницима задуженим за сарадњу са НВО и њиховим претпостављеним руководиоцима, те одоговора на упитник који им је послат. Посебно је исказано задовољство великим процентом одоговора на упитник - 74%, што је за резултат имало то да је радна верзија извјештаја и приједлог програма обуке у потпуности прихваћен.

Оцијењено је да је неопходно организовати додатну обуку, јер је рад НВО-а врло специфичан, односно, како је рекао консултант треба разумјети културу комуникације и рада невладиних организација, који се значајно разликује од рада јавне администрације. Службеници који су у управи задужени за комуникацију са НВО, имају и низ других послова, тако да су им то додатна нова задужења, па је стицање одогварајућих знања и вјештина у вези са радом и комуникацијом са НВО-има од велике помоћи да и те послове обаве на што квалитетнији и примјеренији начин.

Посебна пажња посвећена је питању сталности обављања тих послова, због чега су се сви учесници сложили да их треба прописати актима о систематизацији кроз опис посла појединих извршилаца и подршку руководећих лица у органима управе који су на позицијама одлучивања, јер без њихове подршке и едукације задужених службеника, сарадња са НВО-има неће бити могућа.

Закључено је да треба интензивирати међусобну сарадњу и повезивање, као и проток информација, уз подршку активностима на реализацији Стратегије сарадње Владе Црне Горе са невладиним организацијама, посебно оних које се односе на вођење одговрајућих и ажурних евиденција о НВО-има, као и оних за јачање капацитета Канцеларије и услова за обављање сарадње са НВО у свим органима државне управе.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?