Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Одржан стручни скуп војних психолога земаља региона

Објављено: 18.06.2008. 16:00 Аутор: Насловна страна
На скупу војних психолога земаља региона, који је организовало Министарство одбране Црне Горе, оцијењено је да су савремене тенденције у војсци Црне Горе реалност на којој се заснива рад психолога, те да је све то у функцији остваривања задатака политике одбране. Циљ дводневног сусрета је размјена искустава у сфери психолошке припреме професионалних припадника војске који се ангажују у међународним мисијама.

Отварајући скуп, помоћник министра одбране за људске ресурсе Рајко Новићевић, казао је да нови систем црногорске одбране, покренут након обнављања независности, подразумијева другачију улогу психолога. Те активности морају бити доминантне у сегментима заштите психо-физичког интегритета припадника војске. Неопходна је психолошка припрема за сложеније задатке, посебно за учешће у мировним мисијама, те развијање отпорности на психофизичка оптерећења и искушења, у којима се војници могу наћи због учешћа у отклањању изазова и пријетњи по безбједност, рекао је Новићевић.

Он је истакао очекивање потпуног остваривања циљева скупа, који представља полазну платформу за даљу стручну сарадњу. Видјећемо у којој мјери нам могу помоћи искуства држава које су већ у НАТО савезу или су му извјесно ближе од нас, казао је Новићевић.

Он је подсјетио да је Црна Гора у мају обиљежила двије године од обнављања независности, а тиме и новог система одбране, са оријентацијом ка евроатлантским интеграцијама у систему колективне безбједности.

Оријентација према војним интеграцијама и укључивање у систем колективне безбједности имплицирали су потпуну професионализацију ВЦГ. Чланство Црне Горе у Партнерству за мир је потврда њеног развојног пута, трансформације и модернизације, казао је Новићевић.

Он је поздравио учеснике првог скупа војних психолога земаља региона, и пожелио да прерасте у традиоционални облик сарадње стручњака овога профила.

На скупу, поред војних психолога из јединица ВЦГ, учествују њихове колеге из оружаних снага Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске и НАТО.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?