Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Састанак Надзорног одбора за супервизију Пројекта-Реформа тржишта рада и развоја радне снаге

Објављено: 06.02.2008. 22:32 Аутор: Насловна страна
Данас је одржан састанак Надзорног одбора за супервизију Пројекта-Реформа тржишта рада и развоја радне снаге, којег финансира Европска унија посредством Европске агенције за реконструкцију. Састанком је предсједавао министар здравља, рада и социјалног старања доц. др Миодраг Радуновић.
У расправи је констатовано да је из тог Пројекта произашао нацрт Националне стратегије запошљавања и развоја људских ресурса за наредних пет година, од које се очекује да подржи наставак економских и социјалних реформи у складу са тежњама Црне Горе ка чланству у Европској унији. Важна достигнућа Пројекта представљају нови упитник и методологија за анкету о радној снази, који су израђени у сарадњи са МОНСТАТ-ом и у потпуности усклађени са стандардима ЕУ-а.
Уз наведене учинке, резултат пројекта је и документ о развоју људских ресурса у Црној Гори до 2017. године, који ће бити представљен широј јавности и о којем ће бити покренута кампања, у циљу отварања дијалога о питањима везаним за развој људских ресурса на нивоу друштва. Циљ те кампање је је да побуди интересовање за политику и инструменте развоја људских ресурса у односу на захтјеве привредног раста у Црној Гори. Поред тога, Пројекат укључује и израду завршног нацрта Стратегије цјеложивотног учења о предузетништву за наредних пет година.
Пројекат вриједан 1,5 милиона еура, који је финансиран кроз ЦАРДС и чијом реализацијом управља ЕАР, а спроводи WYГ Интернатионал из Велике Британије, започео је новембра 2006, док је предвиђени датум завршетка 20. септембар 2008. године. Током наредних мјесеци биће завршени акциони планови, који претпостављају и израду података о тржишту рада на бази новог модела Националног фонда за запошљавање.
За реализацију пројекта обезбијеђена су додатна средстава из програма ЦАРДС у износу од 377.800 еура, која ће бити усмјерена у двије развојне фазе. Прву фазу чини регионални пилот пројекат за изградњу капацитета за развој запошљавања, а другу продужење пилот пројекта за обуку о предузетништву на сјеверу Црне Горе.
Министарство здравља, рада и социјалног старања континуирано ради на изради нацрта Пројектног задатка за додјелу средстава из програма предприступне помоћи ИПА 2008, којим ће се обезбиједити наставак финансирања пројекта ЦАРДС 2006.
Надзорни одбор који врши супервизију Пројекта чине представници Министарства здравља, рада и социјалног старања, Министарства просвјете и науке, Завода за запошљавање Црне Горе, Дирекције за развој малих и средњих предузећа, МОНСТАТ-а, Савеза самосталних синдиката, Уније послодаваца и Секретаријата за европске интеграције.


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?