Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства здравља, рада и социјалног старања поводом регулаторне контроле извора јонизујућег зрачења које се користе у медицинске сврхе у Црној Гори

Објављено: 08.02.2008. 00:32 Аутор: Насловна страна
Регулаторна контрола извора јонизујућег зрачења је била у надлежности Савезне државе, која посао није обављала на територији Црне Горе у посљедњих 17 година. За то вријеме, ми смо се у Црној Гори борили да одржимо елементарни ниво безбједности наших пацијената, као и професионално изложених лица, у складу са законским могућностима и домаћим капацитетима.
Стицањем независности, држава Црна Гора је по први пут на прави начин, организовано кренула са пословима регулаторне контроле извора зрачења, поготово оних који се користе у медицинске сврхе. Министарство здравља, рада и социјалног старања је кренуло да уређује наведену област сходно стандардима ЕУ и стандардима Међународне агенције за атомску енергију из Беча, од које иначе имамо експретску и другу подршку и са којом имамо веома успјешну и интензивну сарадњу.
Министарство здравља, рада и социјалног старања је 29. 03. 2007. године формирало привремено Регулаторно тијело за контролу извора зрачења у медицинске сврхе. У регулаторном тијелу постоји Одсјек за контролу извора зрачења, који је један од нових организационих јединица министарства, у коме су ангажовани спољњи сарадници и еминентни црногорски стручњаци из ове области.
Дана 15. 06. 2007. године, послије спроведене одговарајуће процедуре, Министарство здравља, рада и социјалног старања је овластило јавну установу Центар за екотоксиколошка испитивања Црне Горе за вршење послова мјерења ради процјене степена изложености јонизујућим зрачењима, лица која раде са изворима зрачења, пацијената и становништва, и то за:
1) дозиметријска мјерења и контрола радне средине, 2) мјерење степена индувидуалног спољашњег излагања професионално изложених лица (лична дозиметријска констрола), 3) мјерење ради спровођења програма осигурања и контроле квалитета и 4) пројектовање мјера заштите од јонизујућег зрачења.
Дана 15. 06. 2007. године, послије спроведене одговарајуће процедуре, Министарство здравља, рада и социјалног старања је овластило Приодноматематички факултет Универзитета Црне Горе за вршење вршење послова мјерења ради процјене степена изложености јонизујућим срачењима лица која раде са изворима зрачења, пацијената и становништва, и то за, 1) дозиметријска мјерења и контрола радне средине, без дозиметријске контроле извора неутронских извора јонизујућих зрачења и без дозиметрисјке контроле нискоенергетских бета активних извора јонизујућих зрачења, 2) мјерење ради спровођења програма осигурања и контроле квалитета само у области рендген дијагностике и 3) пројектовање мјера заштите од јонизујућег зрачења.
Дана 24. 09. 2007. године, Министарство здравља, рада и социјалног старања је овластило јавну здравствену установу Дом здравља Подгорица за вршење послова утврђивања здравствене способности за професионално изложена лица која раде у зони јонизујућег зрачења. Дом здравља Подгорица је оспособљен у погледу кадрова и опреме за вршење свих Законом предвиђених медицинских прегледа лица која раде у зони зрачења, осим биодозиметријских мјерења индивидуалног излагања јонизујућим зрачењам, а што се односи на генетичка испитивања (анализа хромозомских аберација у лимфоцитима периферне крви и анализа бинуклеарних лимфоцита), а што је обезбијеђено путем Уговора о пословној сарадњи између Дома здравља Подгорица и Института за медицину рада и радиолошку заштиту Др Драгомир Карајовић из Београда.
Овим смо по први пут у Црној Гори обезбиједили сву потребну базичну инфраструктуру, као предуслов за обављање послова регулаторне контроле извора јонизујућег зрачења у Црној Гори. До сада су све наведене послове углавном обављале стручне куће из Београда: Институт за нуклеарне науке Винча, Институт за медицину рада и радиолошку заштиту Др Драгомир Карајовић и др.
Послије наведеног, Министарство је кренуло са пословима нотификације и прављења регистра извора зрачења и регистра лица која раде у зони зрачења у Црној Гори. До сада имамо пријављених 120 извора јонизујућих зрачења који се користе у медицинске сврхе. Почели смо по први пут у Црној Гори са издавањем дозвола за коришћење извора зрачења који се користе у медицинске сврхе.
Стандардне процедуре су веома сложене и захтијевају одређено вријеме, јер су власници извора зрачења дужни уз одговарајући захтјев да доставе и Елаборат о исправности извора зрачења, као и доказе о здравственој способности за лица која раде на конкретном извору зрачења.
Дакле, све иницијативе су потекле од Министарства здравља, рада и социјалног старања. По добијању списка лица који су привремно здравствено неспособна за рад у зони зрачења, Министарство их је одмах упутило у установе у којима су таква лица запослена и инспекцију заштите на раду и здравствену инспекцију, како би у потпуности заштитили здравље професионално изложених лица.
Из горе наведеног се закључује да смо на правом путу, и све уведене процедуре су усклађене са стандардима ЕУ и Међународне агенције за атомску енергију из Беча, од које имамо за досадашње активности пуну подршку.
Када је у питању регулаторна контрола извора зрачења који се користе у медицинске сврхе ово Министарство је спремно да, објективно и истрајно, ову важну дјелатност уреди до краја.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?