Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Говор помоћника министра Владимира Радованића поводом отварања Дома здравља на Старом аеродрому

Објављено: 20.02.2008. 21:48 Аутор: Насловна страна
Поштовани грађани, уважени гости, представници медија


Најприје желим да вас у име Министарства здравља, рада и социјалног старања поздравим и изразим задовољство што данас свечано отварамо нови вишенамјенски објекат, наше заједничке куће здравља, Дома здравља Подгорица.

Нов објекат на Старом аеродрому површине веће од 1,500 м2 од данас је и највећи пункт Дома здравља Подгорица у којем ће примарну здравствену заштиту остварити више од 20 хиљада грађана који живе у мјесној зајдници Стари аеродором.

У израдњи овог објекта, из кредита Свјетске банке и са значајним учешћем Владе Црне Горе, уложено је 2 милиона еура. Од тога 1.5000.000 еура инвестирано је у грађевинске радове, а 500.000 у нову медицинску опрему. Извођач радова било је предузеће Липа са Цетиња.

Даме и господо,

Један од важних задатака Црне Горе је обезбјеђивање квалитетне, ефикасне и доступне здравствене заштите грађанима. Улога Министарства здравља, рада и социјалног старања није само доношење закона и прописа, него и брига о здравственим капацитетима, како би грађани што квалитетеније остваривали своја права на здравствену заштиту.


Због посебног значаја здравља, развој и унапређење здравственог система представља веома важно подручје свих субјеката, како на локалном тако и на републичком нивоу. Савремени системи здравства захтијевају адекватну организацију, услове, кадрове и средства да би одговорили најважнијем задатку, а то је очување и унапређење здравља, што представља тмељне вриједности сваког савременог друштва коме тежи и Црна Гора.


Наши задаци слиједе циљеве развоја и циљеве здравствене политике која је усмјерена на реформу примарне здравствене заштите кроз постављање новог модела организације, новог модела финансирања, осавремењивања и опремања објеката и подизања капацитета тимова изабраног доктора.

Укратко да подсјетим, Дом здравља Подгорица, као највећа установа примарне здравствене заштите у Црној Гори која брине о здрављу скоро 200 хиљада осигураника, од краја марта 2005. године спроводи пројекат Новог модела примарне здравствене заштите. Да је нови модел примарне здравствене заштите у потпуности прихваћен у главном граду Подгорици указује податак да је више од 170 хиљада грађана изабрало свог доктора.


У 2006. години започели смо и завршили реконструкцију здравствене станице Коник која је коштала више од 150 хиљада еура. Исте године смо пставили камен темељац за нови вишенамјенски објекат на Старом аеродрому и започели реконструкцију здравствене станице Блок В.


Министарство здравља, рада и социјалног старања, само за грађевинске радове на здравственој станици Блок В, која је отворена у јуну прошле године, уложило је више од 200 хиљада еура, док је са цјелокупном опремом ријеч о инвестицији од приближно пола милиона еура. А данас отварамо нови објекат вриједан 2 милиона еура.

За ову годину планирали смо реконструкцију и адаптацију свих преосталих објеката Дома здравља Подгорица, док ће на здравственим станицама у центру града, Нова варош и Стара варош, осим комплетне адаптације, бити дограђен још по један спрат. У све објекте биће смејштена нова медицинска опрема. Радове планиране за ову годину, вриједне преко милион еура, финансираће Влада Црне Горе преко Дирекције за јанве радове.

Хвала
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?