Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Усвојен Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о запошљавању

Објављено: 28.02.2008. 20:30 Аутор: Насловна страна
Влада Црне Горе је на данашњој сједници усвојила Предлог Закона о измјенама и допунама Закона о запошљавању чији је предлагач Министарство здравља, рада и социјалног старања, а којим се повећавају већ постојеће новчане накнаде за одређене категорије незапослених.

Према ријечима доц. др Миодрага Радуновића, министра здравља, рада и социјалног старања, одредбе овог закона односе се на незапослена лица који испуњавају сљедеће услове:

-мушкарац када наврши 60, односно жена 55 година живота и најмање 10 година стажа осигурања;
-мушкарац када наврши 35, односно жена 30 година стажа осигурања и најмање 50 година живота.

Новчана накнада за наведене категорије утврђена у висини најниже пензије предвиђене законом умјесто досадашњих 33,00 износиће 71,60.
На износ увећане новчане накнаде обрачунаваће се доприноси за здравствено, пензијско и инвалидско осигурање.

Корисници ове увећане новчане накнаде биће углавном старија незапослена лица, која су остала без посла због стечаја предузећа или као техно економски вишак, најчешће немају квалификације које се сада траже на тржишту рада и тешко запошљавају, што је условило потребу дугорочнијег побољшања односно рјешавања њиховог социо-економског положаја.

Процјена је да ће се број корисника ове накнаде кретати од око 2.500 у И кварталу до око 4.000 у ИВ кварталу 2008. године.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?