Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Најава: Обука у организацији ЦАРДС Пројекта Реформа тржишта рада и развој радне снаге коју финансира ЕУ

Објављено: 29.02.2008. 22:09 Аутор: Насловна страна
Обука у организацији ЦАРДС Пројекта Реформа тржишта рада и развој радне снаге, коју финансира ЕУ, засниваће се на импликацијама недавно развијеног нацрта Документа за расправу Развој људских ресурса Црна Гора 2017. године.
Предвиђено је да обука почне 3. марта 2008. године а спровешће се у Мојковцу, Андријевици и на Жабљаку за:
18 директора средњих стручних школа и гимназија са сјевера Црне Горе,
45 наставника и тренера средњих школа, центара за обуку одраслих, факултета и НВО са сјевера.

Свака група ће проћи кроз двије фазе обуке. У марту ће се одржати тродневна обука за директоре, која ће бити настављена у априлу у трајању од два дана. Наставници и тренери ће имати двије петодневне обуке (једну у марту и једну у априлу).

Обука за директоре је усмјерена ка приступу школе усмјерене на ученике и кориснике и наставници ће у школама имају подршку за примјену учења усмјереног на ученика и активне приступе овом процесу. Директори ће истраживати начине на које се различити приступу у школама могу прилагодити како би били више усмјерени на ученике свих година, укључујући и одрасле.

У почетном дијелу наставници и тренери ће бити обучени као тренери за будуће тренере, како би касније могли обучавати друге практичаре у својим (а касније и у другим) регионима. Након тога, наставници ће другу седмицу провести учећи више о приступима усмјереним на ученика и о томе на који начин ове приступе могу примијенити у својим учионицама и радионицама.

Након обуке наставници ће припремати материјале и активности које ће активније укључивати ученике у процес учења, а који ће их подстицати да доносе одлуке и преузму одговорност за учење. Користећи ове методе ученици ће моћи да развију шири опсег кључних компетенција које су изузетно важне за живот и рад у савременом окружењу. Финални резултат ове иницијативе ће бити приручник који ће садржати материјале и практичне примјере како примијенити учење усмјерено на ученика.

Практичари укључени у образовање и обуку на сјеверу би, као резултат обуке и развоја материјала и приручника, требало да буду у прилици да могу да имплементирају приступе усмјерене на ученика у својим установама. Овим би требало да се осигура да ученици у потпуности остваре своје потенцијале и да развију вјештине које су Црној Гори потребне сада и које ће јој бити потребне у будућности. Поред тога, обука, као и припрема материјала и приручника, би требало да допринесу да учење постане интересантније и да мотивише даље усавршавање.

Реализација овог Пројекта, који финансира ЕУ, спроводи Европска агенција за реконструкцију, а имплементира WYГ Интернатионал из Уједињеног Краљевства, почела је новембра 2006. године. Планирано је да се Пројекат вриједан 1,5 милиона ЕУР заврши 20. септембар 2008. године.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?