Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење поводом пресс-а који је одржао Струковни синдикат стоматолога

Објављено: 11.03.2008. 00:55 Аутор: Насловна страна
Основни циљ реформе здравствене заштите је подизање њеног квалитета, доступности и финансијске одрживости. Доношењем Закона о здравственој заштити и Закона о здравственом осигурању који су ступили на снагу 10. јуна 2004. године, створени су предуслови за реформске процесе у овој области. Уз покушај разумијевања емотивних изјава, због јавности, желимо саопштити сљедеће чињенице.

Реформа стоматолошке здравствене заштите почива на новој улози дома здравља као врсте здравствене установе, изабраном стоматологу и праву пацијента да изабере стоматолога коме ће поклонити своје повјерење.
Одредбом члана 40 Закона о здравственој заштити прописано је да је дом здравља као врста здравствене установе, референтни центар примарне здравствене заштите који пружа или омогућава подршку изабраном тиму или изабраном доктору медицине или изабраном доктору стоматологије.
Ставом 4 истог члана утврдјено је да изабрани тим или изабрани доктор може бити организован самостално или у оквиру дома здравља.

Наведеним опредјелјенјем да изабрани стоматолог пружа здравствену заштиту а да организационо није дио дома здравља није у супротности са законским одредбама, нити је ускраћено право пацијената на стоматолошку здравствену заштиту. Ради јавности, Програмом решавања технолошког вишка понудјено је заинтересованим стоматолозима и стоматолошким сестрама закуп ординација по 50 на мјесечном нивоу, аконтативна уплата закупцима ординација по 7.600 , такодје они су лица са јавним овлашћењем, прописују љекове са позитивне листе и једини упућују осигуранике на секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите. За оне који нису видјели свој интерес у овој реформи понудјена је стимулативна отпремнина у висини од 4.000 . Закуп ординација је омогућен на 2 године по 50 мјесечно у циљу давања могућности да квалитет и предан рад запослених омогући прихватање од стране великог броја градјана њих као изабраног доктора.

До данас је процес реструктуралних промјена завршен у свим општинама. Уговори су закључени са већим бројем стоматолошких организација у односу на број који се тражи Програмом.

Са данашњим даном се пријавило 102 тима за закуп ординација у свим црногорским општинама. 290 запослених је узело отпремнине, 140 по 4.000 , а њих 150 по 6 просјечних зарада по закону. Укупна средства која је исплатило Министарство здравља, рада и социјалног старања и Фонд за здравствено осигурање су 878.788.00 . По закљученим уговорима Фонд је уплатио 399.000 на име аконтативних средстава као подршку стоматолошким ординацијама у пружању стоматолошких услуга осигураним лицима. Свака стоматолошка ординација информатички је подржана од стране Фонда на начин што јој је опредијељен износ од 500 на име информатичке опреме, док ће Фонд обезбиједити бесплатан софтвер. 65 медицинских сестара које су до сада радиле у стоматолошкој здравственој заштити прераспоредјене су по осталим службама домова здравља према стручним квалификацијама.

У Општини Подгорица нема стоматолога заинтересованих за узимање у закуп стоматолошких ординација и закључивање уговора. У општини Никшић 3 стоматолошке ординације су у процедури добијања регистрације, док је у Бару уговор закључен са двије приватне стоматолошке ординације.
Напомињемо да су са свим заинтересованим стоматолозима закључени уговори у пружању стоматолошких услуга, чиме је свима пружена шанса да у току 2008. године својим квалитетним радом обезбиједе потребан број осигураних лица у складу са постојећим нормативима у стоматолошкој здравственој дјелатности, чиме стичу услов да и у наредној години буду изабрани стоматолози. Уговори које Фонд закључује са стоматолошким ординацијама односе се на пружање законом утврдјеног пакета услуга, с тим што је за превенцију и болести уста и зуба код дјеце, граница старости повећана са 15 на 18 година.

Због јавности, да поновимо:
Реформа је почела 2004. године. У складу са стандардима и нормативима за пружање стоматолошке здравствене заштите из пакета услуга примарне здравствене заштите неопходно је 120 љекара и 157 стоматолошких сестара и зуботехничара.
Број запослених до реформе износио је 238 љекара и 345 средњег стоматолошког кадра.
Држава, уважавајући осјетљивост реформе овог сегмента, на крају транзиционог периода се одлучила на корјените реформе примарне здравствене заштите.
Законом о здравственој заштити из 2004. године смањен је обим права која се обезбједјују на терет средстава Фонда, а број запослених је растао из дана у дан.
Министарство здравља, рада и социјалног старања и Фонд здравственог осигурања након више састанака са директорима домова здравља од Андријевице до Подгорице који су дали пуну подршку овом моделу реформе, и након, по њима, обављених консултација са запосленим у стоматолошкој здравственој заштити приступили су реструктурирању стоматолошке здравствене дјелатности.
Замјена је теза да ће градјани стоматолошку здравствену заштиту плаћати из џепа. Сви градјани до 18 година живота, старији од 65 година, труднице и сви градјани Црне Горе са хитним стањима из стоматолошке патологије имају и имаће бесплатну здравствену заштиту и довољно је да имају овјерену здравствену књижицу.
За недостајући број ординација по општинама (Подгорица, Никшић, Бар) Министарство здравља, рада и социјалног старања је дало сагласност за расписивање јавног позива за закључивање уговора са стоматолошким ординацијама за пружање стоматолошких услуга осигураницима Фонда.
Паралелно са овим поступком покреће се поступак за издавање у закуп преосталих стоматолошких ординација које нису закупљене. Како се Министарству и Фонду јављају заинтересоване стоматолошке ординације које би закључиле уговоре о пружању стоматолошких услуга до окончања поступка одабира по јавном позиву, у току је закључивање уговора са приватним стоматолошким ординацијама.
Стоматологија на другом и трећем нивоу (болнице и Клинички центар Црне Горе) остаје у систему јавног здравља. За хитна стања до завршетка јавног позива у Подгорици, уведена је приправност у Стоматолошкој поликлиници Клиничког центра.

Мислимо да не треба априори осудјивати реформу и потезе Министарства здравља, рада и социјалног старања и Фонда за здравствено осигурање, већ треба чути и градјане, који након више година могу изабрати свог стоматолога и добити бесплатну услугу а да не буду враћени у приватне илегалне ординације, а њих је преко 100 у Црној Гори 30-так у Подгорици, 12 у Никшићу, 10 у Бару, 8 у Улцињу, итд. Посљедњи састанак са Струковним синдикатом завршио се молбом да им се омогући да своје ординације легализују у наредна 3 мјесеца, да их не посјећују инспекције, на што су у Министарству наишли на разумијевање. Тако очекујемо да ће и ове ординације бити врло брзо легализоване и градјани имати могућност боље доступности и квалитета здравствене заштите.
Студенти стоматологије не треба да брину за своју будућност јер ће по завршетку студија ући у уредјен систем здравства у Црној Гори гдје ће квалитет и рад бити пресудан код одабира градјана њих као изабраног стоматолога.

На крају, Министарство здравља, рада и социјалног старања је у обавези да обезбиједи примарну здравствену заштиту па и стоматолошку за пакет услуга дефинисан законом за све градјане Црне Горе на читавој њеној територији од Жабљака, Шавника, Петњице, Андријевице до Улциња стимулативним мјерама и јасно дефинисаним Програмом.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?